Klikgedrag

Internetaanbieder Planet Internet volgt het surfgedrag van individuele klanten. Dit meldde het netmagazine WebWereld afgelopen vrijdag. Volgens WebWereld is Planet Internet, de grootste Nederlandse internetaanbieder voor particulieren, begonnen met een paar proeven om het klikgedrag van internetgebruikers in kaart te brengen. De nieuwssite baseert zich op interne e-mailberichten van Planet Internet, een dochter van KPN Telecom.

KO1 wordt het volgen van klanten genoemd, wat staat voor `Klant op 1'. Het doel van het monitoren is het verhogen van de omzet. De provider wil klanten, op basis van hun surfgedrag, aanbiedingen op maat doen, aldus WebWereld. ,,Een mes dat aan twee kanten snijdt'', schrijft het projectteam KO1 in een e-mail. ,,De klant ontvangt alleen informatie die hem interesseert en Planet Internet zet per klant meer producten en diensten af.''

Planet Internet ontkent niet dat het klanten in de gaten houdt om ze speciale aanbiedingen te doen. Woordvoerster Ghislaine Werner zei tegenover WebWereld dat KO1 ,,een intern project'' is, ,,waarover ik verder geen mededelingen doe.'' Werner benadrukt dat Planet Internet zich strikt aan zijn privacybeleid zal houden.

Volgens het privacyreglement van Planet Internet mag de provider al vrij veel. De eerste alinea van het privacyreglement klinkt nog veelbelovend: ,,Als de toonaangevende provider hanteren wij een stringent privacy beleid. Er mag bij de abonnees van Planet Internet geen misverstand bestaan over de veiligheid van de bij ons bekende klantgegevens. () Uw privacy is gewaarborgd.''

Maar hoe veilig zijn de klantgegevens werkelijk? Volgens het privacyreglement maakt Planet Internet al klantprofielen. ,,Om zo goed als mogelijk aan uw specifieke voorkeuren tegemoet te kunnen blijven komen, wil Planet Internet voortdurend haar dienstenaanbod verbeteren en uitbreiden. Uitsluitend en speciaal voor dit doel maakt zij klantprofielen die worden samengesteld aan de hand van de vragen die u tijdens de registratie heeft ingevuld en de websites die u heeft bezocht.''

Ook het analyseren van het surfgedrag wordt genoemd. ,,Planet Internet maakt een profielendatabase aan de hand van de websites die abonnees bezoeken. Het doel van deze registratie is ervoor te zorgen dat de inhoud van de Planet Internet-website, waaronder advertenties, zo veel mogelijk is toegespitst op haar abonnees.''

De Nederlandse internetrechtenorganisatie Bits of Freedom (BOF) betwijfelt of KO1 volledig strookt met het privacyreglement van Planet Internet. ,,Het privacyreglement van Planet Internet maakt geen melding van de analyse van surfgedrag voor het doen van aanbiedingen'', aldus Maurice Wessling van BOF. Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), voorheen de Registratiekamer, moeten internetaanbieders vooraf expliciet bekend maken wat ze met klantgegevens doen.

Wessling heeft het CBP gevraagd een onderzoek in te stellen naar de klantprofielen van Planet Internet. ,,Het surfgedrag wordt identificeerbaar, dat betekent voor iedere gebruiker persoonlijk, vastgelegd'', zegt Wessling. ,,Ik wil van het CBP weten hoe wenselijk deze ontwikkeling is.''

Wessling vraagt zich ook af hoe Planet Internet zich aan de bepaling uit het privacyreglement houd dat ,,sites die mogelijk informatie kunnen geven over gezondheid, ras, seksuele geaardheid, politieke gezindheid of lidmaatschap van een vakvereniging'' niet in de profielen van klanten worden opgenomen. ,,Planet Internet heeft een paar honderdduizend abonnees. Ik ben benieuwd hoe ze die sites eruitfilteren.''

Eén provider speelt al handig in op het nieuws over Planet Internet. Superweb introduceerde afgelopen vrijdag een nieuwe internetdienst, Surfmax geheten, waarbij gebruikers kunnen surfen zonder zich te hoeven registreren. Via een speciaal 06760-nummer kunnen gebruikers direct inloggen. ,,Met het weglaten van een registratieprocedure laten wij de gebruiker ook duidelijk merken dat hun gegevens niet zullen worden verkocht of commercieel zullen worden uitgebuit'', aldus directeur Martijn Eier van Superweb in een persbericht. Het enige dat wordt geregisteerd is het telefoonnummer. Daarmee voldoet Superweb aan de Telecommunicatiewet, die providers verplicht om het internetverkeer aftapbaar te maken. ,,Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen zullen wij, indien justitie dit vordert, het telefoonnummer van de gebruiker welke hij meestuurt bij het inbellen op Surfmax aan justitie overhandigen'', aldus Superweb.

Websites: www.webwereld.nl; www.planet.nl; www.bof.nl; www.cbpweb.nl; www.surfmax.nl

klaver@nrc.nl

    • Marie-José Klaver