Irak: wel toegang tot presidentiële plaatsen voor VN

De Iraakse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Mohammed Al-Douri, heeft gisteren tegen het Amerikaanse televisiestation ABC gezegd dat Irak de VN-wapeninspecteurs mogelijk wel toegang zal geven tot de acht `presidentiële plaatsen'. Die plaatsen, waaronder paleizen van Saddam Hussein, zijn nu niet toegankelijk voor verrassingsinspecties en kunnen alleen onder voorwaarden worden geïnspecteerd. ,,Zeker, wij kunnen ons verzoenen met de VN om vrije toegang te hebben tot de presidentiële plaatsen', zei de ambassadeur. ,,Ik geloof niet dat dit een groot probleem zal zijn tussen ons en de inspecteurs.'' Al-Douri gaf aan dat Irak bereid is een nieuwe VN-resolutie over een nieuw inspectieregime in Irak te overwegen, zoals de Amerikanen en Britten willen. Tegelijkertijd haalde Saddam Hussein fel uit naar het Amerikaanse en Britse streven voor een nieuwe resolutie. Dat is volgens hem bedoeld om een ,,leugen'' af te dekken over Iraks wapenprogramma.