Irak

Wederom een opinie-artikel over Irak. In ware Leninistische `stijl' wordt hier de Zweedse VN-onderhandelaar Hans Blix neergezet als een `nuttige gek' die Saddam Hussein geen partij kan bieden en dus de zaak van de internationale gemeenschap (lees: de VS) niet dient (NRC Handelsblad, 3 oktober).

Al eerder mochten wij de visie van een hoofdredacteur van het Engelse blad Vanity fair lezen en daarvoor die van A.J. Boekestijn. In meer of mindere mate deelt deze krant hun standpunt dat wij, `helaas', genoodzaakt zijn met de modernste afschrikkingswapens de al jaren belaagde bevolking van Irak te `hulp' te schieten. Niks `Lux et Libertas': bloed willen we zien.

Het zou NRC Handelsblad sieren als ze zich onverbloemd uitspreekt voor oorlog in plaats van zich te verschuilen achter allerlei quasi-objectieve wetenschappers die vanuit hun leunstoel oproepen tot de morele kruistocht.