Hele avond huilen om goed mens

Nadat het overlijden van prins Claus bekend werd, kwamen mensen bijeen om medeleven te tonen. ,,Hij was altijd teruggetrokken, maar toch zeer aanwezig.''

Het is half tien, premier Balkenende heeft net het Nederlandse volk toegesproken en Marjanna Singerling rolt een sigaretje aan de hekken van Paleis Huis ten Bosch. ,,Je kunt wel aan mijn ogen zien wat ik de hele avond gedaan heb'', zegt ze. ,,Huilen.''

Ze is, op haar slippers, helemaal op de brommer met haar zoon achterop van Voorburg naar Den Haag gereden, naar het woonpaleis van koningin Beatrix en prins Claus. Op straat merkte ze maar weinig van medeleven. ,,Ik vind dat de mensen veel te weinig halfstok hangen.''

Gisteravond, nadat de Rijksvoorlichtingsdienst het overlijden van prins Claus had bekendgemaakt, kwamen op verschillende plaatsen mensen bijeen om hun medeleven te tonen. Bij Huis ten Bosch. Bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, waar Claus om zeven uur was gestorven. En bij Paleis Noordeinde, het `werkpaleis' van de koningin. Ze hadden kaarsjes bij zich, kaartjes en boeketten van het benzinestation.

Studente Jacqueline Meijering was als een van de eersten bij Paleis Noordeinde in de Haagse binnenstad. Ze is komen fietsen vanuit de Schilderswijk, ,,omdat het ook zo duf is maar binnen te blijven zitten''. Uit haar studentenhuis heeft Meijering snel een glas meegenomen waar ze nu een waxinelichtje in stopt. Ze zet een ansichtkaart met een pandabeer erop tegen het beeld van koning Willem I. `Bedankt voor alles. Vooral voor je steun naar de derde wereld toe.'

Ook bij de dienstingang van Huis ten Bosch aan de Haagse Bezuidenhoutseweg liggen kaarten met persoonlijk getinte teksten. `Marielle en Victor' wensen Beatrix met name `heel veel sterkte met het regeren van het land in deze vreemde tijden'. En volgens `Ronald en Karin' was Claus `een goed mens. Een man van het volk'. Bij het paleis ligt een zwartomrande poster: `Ein wunderbarer Mensch is gestorben'.

De 75-jarige Jean Kierkels overhandigt een lid van de marechaussee een handgeschreven brief. Namens het koninklijk mannenkoor Die Haghe Sangers betuigt Kierkels zijn medeleven aan Beatrix, die beschermvrouwe van het koor is, net als haar moeder en overgrootmoeder. Ook biedt het koor aan bij de rouwdienst te komen zingen. ,,Beatrix en Claus kwamen regelmatig naar onze concerten.''

Er worden kaarsen en bloemen neergelegd. Rode en gele rozen, paarse hortensia's en roze chrysanten. Wanneer de bezoekers iets tegen de grootste boom bij de ingang van het paleis willen neerleggen, moeten ze eerst over dranghekken klimmen en zich door een haag van televisiecamera's wurmen.

's Ochtends hangen her en der vlaggen halfstok. Bij het Koninklijk Paleis op de Dam in de Amsterdam is in een van de nissen een provisorisch rouwhoekje ontstaan. Tussen de boeketten, droogbloemen, kaarsen en waxinelichtjes liggen twee gestrikte dassen – een verwijzing naar de keer dat prins Claus publiekelijk de smorende stropdas afzwoer. Een jonge man in overall komt voor de nis staan. Hij heeft verfspatten in zijn gezicht en is naar het Paleis gekomen, zegt hij, om even zijn respect te tonen. ,,Het is toch onze prins die dood is. Hij was altijd teruggetrokken, maar toch zeer aanwezig.''

Inmiddels zijn ook de digitale condoleances op gang gekomen. Op websites als icondolence.nl en die van het koninklijk huis betuigen mensen elektronisch hun medeleven. `Prins Claus het gaat u goed aan gene zijde.'

M.m.v. Hans Moll en Freek Staps

Ik vind dat mensen veel te weinig halfstok hangen