Geen genade voor alarm Buhrmann

Kantoorinrichter Buhrmann is vanochtend genadeloos afgestraft voor een winstwaarschuwing. Beleggers zijn inmiddels de tel kwijt bij het aantal onheilsberichten van de onderneming en waardeerden het fonds uit de AEX-index vanochtend met 39 procent af. Buhrmann maakte vanochtend bekend dat de winst, gecorrigeerd voor rentelasten, belastingen en afschrijvingen, dit jaar zal dalen. Rond het middaguur noteerde het aandeel Buhrmann op een historisch dieptepunt van 3,10 euro.

Beleggers maken zich niet alleen zorgen over de winstdaling van de kantoorinrichter, maar ook over de eisen waaraan het bedrijf moet voldoen in het kader van een banklening. De banken kunnen geld direct terugeisen als de winst ten opzichte van de schuld en ten opzichte van de rentelasten te klein wordt.

Buhrmann trok vanochtend collega Hagemeyer mee naar beneden. Hagemeyer, eveneens een handelsbedrijf voor de zakelijke markt, zag zijn aandeel met 14 procent dalen tot 6,73 euro. Daarmee was het na Buhrmann de grootste daler binnen de AEX-index.

De beursgraadmeter zelf zakte vanochtend meteen door de grens van 300 punten. Rond het middaguur was de index iets opgekrabbeld en noteerde de AEX-index 3,5 punten lager op 302 punten, een verlies van 1 procent.

De Midkap-index voor 25 middelgrote ondernemingen daalde nog harder dan de AEX-index en noteerde rond het middaguur 2 procent lager. In de Midkap was Corus vanochtend één van de weinige stijgers nadat de Britse zondagsbladen gisteren meldden dat het staalbedrijf op het punt staat voor ongeveer 1 miljard euro het grootste deel van zijn aluminiumdivisie te verkopen aan het Franse Pechiney. Het grootste aluminiumbedrijf ter wereld, het Amerikaanse Alcoa, zou belangstelling hebben voor twee resterende aluminiumsmelters van Corus in het Duitse Voerde en Delfzijl. Corus wil de opbrengst van het aluminium gebruiken voor schuldsanering en versterking van de staalactiviteiten. Het aandeel Corus was tegen het middaguur gestegen met twee eurocent naar 0,61 euro.

In heel Europa gingen de koersen over een breed front omlaag. Voor de effectenbeurs in Londen had dat na een ochtend handel een verlies van 1,5 procent tot gevolg. Frankfurt stond 2,5 procent lager, terwijl Parijs bijna 1,5 procent verloor.