Franse tanker bij Jemen door explosie getroffen

Een onder Franse vlag varende supertanker in de Golf van Aden is gisteren na een explosie in brand gevlogen. De eigenaar, Euronav SA, vreest dat terroristen in een bootje verantwoordelijk zijn voor de explosie voor de kust van Jemen.

Twee jaar geleden bliezen terroristen van Osama bin Ladens terreurnetwerk Al-Qaeda in de haven van Aden zich in een bootje tegen het Amerikaanse oorlogsschip USS Cole op. Maar de Jemenitische regering houdt het er voorlopig op dat brand de explosie veroorzaakte en niet omgekeerd of dat een gewone aanvaring de oorzaak is. De Franse president Jacques Chirac heeft aangekondigd dat Franse onderzoekers naar Jemen gaan om de Jemenitische autoriteiten te helpen de oorzaak van de explosie vast te stellen. De officiële Franse houding is dat er nog niet voldoende elementen zijn om ,,een hypothese te ontwikkelen die wijst op een terroristische aanslag''.

Op een na hebben alle 25 opvarenden de explosie overleefd, maar 17 van hen zijn in ziekenhuizen opgenomen. De tanker lekt olie. De brand is inmiddels geblust.

Volgens Jacques Moizan, directeur van Euronav, had de bemanning van de tanker Limburg een klein motorbootje met hoge snelheid zien naderen. Meteen daarop volgden de explosie en de brand. Wegens de kracht van de explosie gaan functionarissen van Euronav ervan uit dat het bootje explosieven aan boord had. De kapitein van de Limburg heeft gezegd dat de door de Jemenitische regering aangedragen verklaringen weliswaar theoretisch mogelijk zijn, maar in de praktijk niet.

De tanker was op het moment van de explosie in afwachting van een loods die het schip de oliehaven Mina al-Dabah, bij Mukallah, binnen zou brengen. Daar moest de tanker meer olie laden.

De Limburg meet volgens de bronnen uit de olieindustrie 299.000 ton en had 397.000 vaten olie aan boord.

Het Arabische satelliettelevisiestation Al-Jazira zond gisteren een geluidsband uit waarop naar zijn zeggen Osama bin Laden verdere aanslagen tegen de Verenigde Staten aankondigde. De band was bij een kantoor van Al-Jazira achtergelaten.

scheepvaart was gewaarschuwd: pagina 5