Fiscus eist 14,6 miljoen van Versatel

Versatel, exploitant van een glasvezelnetwerk, heeft in juni een naheffing van de fiscus gekregen van 14,6 miljoen euro wegens bevoordeling van medewerkers en directeuren bij de beursgang in 1999.

Dit blijkt uit een pakket documenten over de ingrijpende schuldsanering ter waarde van 1,7 miljard euro, die Versatel op zijn website heeft gezet. Het verliesmakende Versatel, dat actief is in de Benelux en Duitsland, is genoteerd aan de effectenbeurzen van Amsterdam en New York. De schuldsanering is ruim een week geleden afgesloten.

De naheffing van de Belastingdienst hangt samen met de personeelsopties die Versatel aan medewerkers en directieleden gaf vlak voor de succesvolle beursgang in 1999. Deze waarde is volgens de fiscus te laag.

Begin dit jaar meldde het Openbaar Ministerie een recordschikking met Versatel van bijna 3 miljon euro om, zonder erkenning van schuld, strafrechtelijke vervolging wegens het vermeende vergrijp af te kopen.

De fiscus vindt dat het inkomen van de degenen die de opties ontvingen te laag is vastgesteld, evenals hun belastingafdracht. Opties zijn kooprechten op aandelen tegen een vaste prijs. Als de beurskoers boven die vaste prijs uitkomt wordt de uitoefening van de opties profijtelijk. Na de beursgang van Versatel explodeerde de beurskoers. Inmiddels is de koers gedaald tot enkele tientallen eurocenten.

Een woordvoerder van de Belastingdienst kan niet aangeven of de naheffing hoog is ten opzichte van de doorsnee naheffing bij grote ondernemingen. Over individuele zaken mag de fiscus ook geen informatie geven.

De naheffing ligt dichtbij het maximale bedrag dat Versatel eerder aangaf te verwachten. Het bedrijf is tegen de naheffing in beroep gegaan. ,,Het kan dat we later dit jaar toch moeten betalen en dat we het bedrag vervolgens gaan terugvorderen'', zegt een woordvoerder van Versatel. Volgens Versatel heeft de belastingdienst in maart 1999, enkele maanden voor de beursgang van het bedrijf, het optiepakket goedgekeurd. Ook de uitoefenprijs van de opties is destijds goedgekeurd, aldus de woordvoerder.

    • Menno Tamminga