Doorgaan duel Oranje is onzeker

Het Nederlands voetbalelftal speelt op woensdag 16 oktober in Wenen een kwalificatiewedstrijd voor het Europees kampioenschap in 2004 tegen Oostenrijk. Het is mogelijk dat op die dag de gisteren overleden prins Claus begraven wordt. De KNVB overlegt momenteel met de Rijksvoorlichtingsdienst of de wedstrijd in dat geval gespeeld kan worden. Ook de mogelijke afgelasting van duels in de nationale voetbalcompetitie komt ter sprake. Voorlichter Rob de Leede van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond hoopt vandaag al meer duidelijkheid te krijgen van de RVD.

Is het mogelijk dat het Nederlands elftal die woensdag niet speelt tegen Oostenrijk?

Rob de Leede: ,,Daarover valt nu nog weinig te zeggen. De RVD is bezig met het opstellen van richtlijnen, en daar zal de KNVB zich aan moeten houden. We hebben intensief contact met de Rijksvoorlichtingsdienst, dus voorlopig zullen we even af moeten wachten. Momenteel weten we nog niet waar we aan toe zijn, in principe is alles mogelijk. Deze situatie is voor ons ook nieuw. De Rijksvoorlichtingsdienst is vandaag waarschijnlijk de meest gebelde instantie van Nederland.''

Heeft het overlijden van prins Claus gevolgen voor het verloop van de Nederlandse voetbalcompetitie?

,,Dat hangt natuurlijk ook af van de vraag of er een periode van nationale rouw wordt afgekondigd. Als daarvan sprake is, zullen we ons moeten houden aan de richtlijnen van de Rijksvoorlichtingsdienst. We verwachten snel uitsluitsel te krijgen van die instantie, want er zitten al weer enkele wedstrijden voor de competitie aan te komen.''

Hoe is de sfeer bij de KNVB in Zeist, een dag na het overlijden van de prins?

,,Die is denk ik niet anders dan in de rest van Nederland. We voelen allemaal mee met de leden van het koninklijk huis en houden de berichtgeving op de televisie nauwlettend in de gaten. Het overlijden van prins Claus is ook hier bij ons op het bondsbureau in Zeist het gesprek van de dag. Het leven gaat natuurlijk door, maar we zijn er ook van doordrongen dat we met prins Claus een bijzondere man hebben verloren.''