Crisis in bestuur Belfast

De crisis in Noord-Ierland is dit weekeinde geëscaleerd met de arrestatie van vier Sinn Féin-functionarissen die officiële documenten zouden hebben gestolen, mogelijk om door te spelen aan het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA).

De Britse premier Tony Blair heeft David Trimble, de protestantse eerste minister van het Noord-Ierse zelfbestuur, met klem gevraagd om ,,niet de nucleaire knop in te drukken'' door het bestuur met zijn partij te verlaten. Trimble ziet in de arrestatie een nieuwe bevestiging dat de republikeinen zich niet echt aan het vredesproces hebben gecommitteerd.

Volgens sommigen is het vertrouwen in het zelfbestuur nu echter zo geschaad dat de opschorting ervan onvermijdelijk is geworden. `Londen' zou het gezag dan voorlopig overnemen. Dat is twee jaar geleden ook al eens gebeurd.

Denis Donaldson, manager van de Sinn Féin-kantoren in Stormont, de zetel van het zelfbestuur, is gisteren als eerste van de vier in staat van beschuldiging gesteld. Bij hem thuis werden documenten gevonden die ,,van nut zouden kunnen zijn voor terroristen'', waaronder persoonlijke gegevens van hoge militairen en gevangenispersoneel en plattegronden van Stormont.

Ook zou correspondentie tussen premier Blair en zijn Ierse collega Ahern zijn gelekt. De zaak kwam vorig jaar aan het rollen toen een bode van het zelfbestuur werd betrapt bij het fotokopiëren van documenten. De bode werd toen ontslagen en is vrijdag gearresteerd.

Sinn Féin-leider Gerry Adams zei dat zijn partij ,,geen verklaring schuldig is'' en dat de arrestanten ,,door de media al zijn gevierendeeld''. Een hoge Britse functionaris zei daarop dat Sinn Féin ,,niet in de positie is om verontwaardigd te doen''.

De affaire komt bovenop eerdere aanwijzingen dat de republikeinen hun militaire opties open houden. Zo staan in Colombia binnenkort drie vermoedelijke IRA-leden terecht, die daar mogelijk wapens testten. Bij invallen in Belfast werden vorig jaar lijsten ontdekt met Britse en Noord-Ierse doelwitten voor potentiële terreuraanslagen. En de IRA wordt ervan beschuldigd sektarisch geweld te blijven regisseren.

De Britse minister voor Noord-Ierland, John Reid, zei dat het absoluut nodig is dat de IRA laat zien dat geweld tot het verleden behoort. ,,Dat signaal hebben we nog nooit gekregen. De IRA moet bereid zijn te zeggen dat de oorlog voorbij is'', aldus Reid.