Collectie Barnes wil naar centrum Philadelphia

De Barnes Foundation wil met zijn collectie schilderijen verhuizen van de rand naar het centrum van Philadelphia. Het museum met de beroemde verzameling met werken van Cezanne, Picasso, Renoir en Van Gogh hoopt daar meer sponsors te trekken.

Volgens de voorzitter van de stichting dreigt op de huidige plaats een bankroet, omdat geldschieters niet willen investeren in een museum in de buitenwijk. Er dreigt dit jaar al een tekort van 800.000 dollar. Twee instellingen hebben 150 miljoen dollar toegezegd voor nieuwbouw als het museum naar het centrum verhuisd. Daarvoor is een uitspraak nodig van de rechter, want de farmaceut Albert C. Barnes (1877-1951), de schenker van de kunstcollectie van 9.000 werken, verbood de verhuizing ervan na zijn dood. Barnes liet voor zijn verzameling een gebouw optrekken, maar na klachten van omwonenden mag dat slechts 3 dagen per week aan maximaal 400 bezoekers toegang geven. Het was de belangrijkste wens van Barnes zijn kunst aan een groot publiek, met name uit de werkende klasse, te laten zien. Als de rechter dit niet toestaat, kan dat doel niet worden gerealiseerd aldus de stichting.