Bestand van de baan in Ivoorkust

Regeringstroepen in Ivoorkust hebben gisteren de aanval geopend op de rebellen in Bouaké, de tweede stad van het land. Dat gebeurde nadat de regering de ondertekening van een bestand op het laatste moment had afgeblazen. De plechtigheid die aanvankelijk vrijdagmiddag zou plaatsvinden, was al twee keer verzet. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Dominique de Villepin, drong er vanmorgen op aan dat de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo het akkoord alsnog zou ondertekenen. Hij zei dat er ,,geen militaire oplossing voor de crisis is.''

Regeringssoldaten drongen gistermiddag de buitenwijken binnen van Bouaké. Bewoners van de stad vertelden via de telefoon over zwaar geweervuur dat vanmorgen vroeg werd hervat. Over het verloop van de strijd en het aantal doden en gewonden bestaat nog geen duidelijkheid. De rebellen hebben vanuit de noordelijke stad Korhogo versterkingen aangevoerd.

Met de aanval op Bouaké kiest de regering voor de militaire confrontatie. Sinds de mislukte staatsgreep van 19 september was het niet tot een direct treffen gekomen tussen regeringsleger en opstandige militairen. Zonder slag of stoot hadden de rebellen bijna veertig procent van het land bezet.

Bemiddelaars van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) hebben Ivoorkust gisteren teleurgesteld verlaten. Vorige week maandag had president Gbagbo ingestemd met een staakt-het vuren. Donderdag gingen de rebellen akkoord. Maar in het weekend draaide de regering die afspraak plotseling terug. De president liet weten dat zijn volk nooit zou instemmen met een bestand, zolang de rebellen hun wapens niet hadden ingeleverd. Diplomaten in het commerciële centrum Abidjan zeiden dat de regering de bemiddelingspoging alleen maar heeft gebruikt om tijd te rekken.

,,We kwamen hier met de beste bedoelingen'', zei de Ghanese minister van Defensie, Kwame Addo Kufuor, een van de leden van het bemiddelingsteam. ,,Het probleem is nu weer voor Ivoorkust. Als ze buitenlandse hulp willen, dan zullen ze ons moeten vragen.''

De rebellen noemen zich de Patriottische Beweging van Ivoorkust maar hun leiders zijn nog steeds niet bekend. Ze eisen het vertrek van president Gbagbo en nieuwe verkiezingen. Ze willen ook dat noorderlingen niet langer als tweederangs burgers worden behandeld. De laatste jaren is in toenemende mate een tweedeling ontstaan tussen zuidelijke christenen en noordelijke en buitenlandse moslims.