BAM zoekt koper voor baggerpoot

Het Nederlandse bouwconcern BAM NBM wil een belang in de baggerdivisie Ballast HAM Dredging verkopen. Dat zegt bestuursvoorzitter D. de Waard van het baggerbedrijf dat nu nog in handen is van HBG. BAM NBM, die later deze maand groen licht van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) hoopt te krijgen voor de overname van HBG, zou het daarbij horende baggerbedrijf volgens De Waard een ,,te grote brok'' vinden. BAM NBM zoekt naar een minderheidsaandeelhouder in de baggerdivisie.

Bestuurder K. Waasdorp van BAM NBM ,,houdt alle opties open'', maar stelt dat in een telefonische toelichting BAM NBM nog niet onderhandelt met mogelijke kandidaten voor de overname van het belang in het bedrijf met 2.200 werknemers. ,,Wij zouden dan praten over aandelen die we helemaal nog niet hebben.'' Volgens De Waard praat de van HBG afkomstige bestuurder C. Reigersman met verschillende partijen. HBG zelf zegt dat ,,wat ons betreft er geen mededelingen te doen zijn''.

In juni maakte BAM bekend HBG van de Spaanse bouwer Grupo Dragados te willen overnemen. Toen was Ballast Nedam nog voor 33 procent aandeelhouder van het baggerbedijf waar 2.200 mensen actief zijn. In september besloot Ballast Nedam van de mogelijkheid gebruik te maken voor 210 miljoen euro het Ballast-belang in de bagger-joint venture te verkopen aan HBG.

Volgens De Waard zouden de Duitse bouwers Bilfinger Berger en Hochtief binnen het profiel van een mogelijke koper vallen, net zoals het Franse Bouygues en het Spaanse Dragados. ,,Ik sluit niet uit dat met deze partijen gesproken wordt. Ook met Dragados.'' Een bank zou minder aantrekkelijk zijn omdat die ,,toch maar tijdelijk'' geïnteresseerd is in de onderneming. ING heeft bij BAM voor ten minste 600 miljoen euro aan kredieten uitstaan.