Ajax legt Feyenoord voorlopig het zwijgen op

In De Kuip heerste gistermiddag een berustende stilte toen arbiter Roelof Luinge een einde maakte aan de klassieker Feyenoord-Ajax. Het legioen van Feyenoord had zich neergelegd bij de nederlaag van zijn favoriete elftal. De hype rondom Feyenoord na het behalen van de UEFA Cup, vorig seizoen, en de sterke start in de Champions League is zo langzamerhand aardig afgezwakt. Het was uitgerekend aartsrivaal Ajax dat de harde realiteit nog eens onder ogen bracht.

Feyenoord-spits Pierre van Hooijdonk merkte na de ontnuchtering op dat zijn team zich de komende weken geen puntenverlies meer kan permitteren. Feyenoord zou dan nog verder achterop kunnen raken op de concurrenten PSV en Ajax. De marge bedraagt nu reeds zes punten. Trainer Bert van Marwijk onderkent de zorgelijke situatie in de competitie. Ajax maakt voorlopig zijn status van landskampioen waar. PSV heeft in zijn ogen zelfs op papier het beste elftal van de top-drie. ,,Het gat is nu al erg groot'', geeft Van Marwijk toe. ,,Maar van Ajax kun je verliezen. Dit elftal was vandaag gewoon beter. De nederlaag tegen RBC vond ik veel erger. Daar ben ik eigenlijk nog steeds ziek van.''

Ajax-trainer Ronald Koeman besefte dat hij goede zaken had gedaan. ,,Toch zegt dit nog weinig over de krachtsverschillen in de top-drie'', relativeerde hij. ,,De vorm van de dag is in dit soort wedstrijden vaak bepalend. Ik denk dat in de loop van het seizoen zal blijken dat Ajax, Feyenoord en PSV aardig aan elkaar zijn gewaagd. De competitie blijft tot het laatste moment spannend.''

Desondanks legde Ajax de zwakke plekken van Feyenoord op pijnlijke wijze bloot. In het centrum van de Rotterdamse defensie kan Kees van Wonderen gisteren geblesseerd – niet worden gemist. Zijn vervanger Ferry de Haan bleek te houterig en snelheid te ontberen tegen de behendige Ajacieden Jari Litmanen en Zlatan Ibrahimovic. Op de linkerflank had Feyenoord problemen door Tomasz Rzasa, die als slechte opbouwer door Ajax voortdurend de bal kreeg opgedrongen. De Amsterdamse ploeg probeerde na balverlies vervolgens te profiteren van de ruimte die Rzasa achter zich liet. Een tactisch spelletje dat Koeman van Cruijff moet hebben geleerd.

Voorin is Feyenoord te veel afhankelijk van de vrije trappen van Van Hooijdonk. The king of the freekick zit in een dipje en was gisteren net als tegen Kiev niet succesvol. Ook Patrick Paauwe bleek niet trefzeker. Nadat er vier vrije trappen in de muur van Ajax uiteen waren gespat Koeman liet lange spelers als Bergd⊘lmo, Ibrahimovic en Van Damme steeds hoog opspringen mocht invaller Robin van Persie het proberen, prompt schoot hij op de lat.

Feyenoord is met de komst van Sebastian Pardo, Chung-gug Song, Mariano Bombarda en Anthony Lurling in de breedte wel wat sterker geworden. Maar zij spelen veelal op posities in het elftal die reeds goed bezet waren. Zo is Bonaventura Kalou door het aantrekken van Song al enige tijd niet meer in beeld voor de rechterflank. Gisteren was hij als invaller in de tweede helft de beste Feyenoorder. Kalou is volgens Van Marwijk dan ook op de weg terug. Op de plekken waar Feyenoord door de blessuregevoelige Van Wonderen (centrale verdediger) en Ramon van Haaren (linksback) echt versterking nodig had, liggen de alternatieven niet voor het oprapen.

Wat dat evenwicht in de selectie betreft, lijkt Ajax er iets beter voor te staan. De achttienjarige Jelle van Damme bleek ook gisteren een goed alternatief voor de geblesseerde linksback John O'Brien. Stopper Bergd⊘lmo kwam pas in de problemen toen de snelle Kalou in het veld verscheen, maar op zijn plek zou ook Abubakari Yakubu heel goed kunnen spelen. Als stand-in voor Maxwell voetbalt Richard Witschge al enige tijd als vanouds. En voorin begint Zlatan Ibrahimovic nu echt door te breken. Tegen Feyenoord speelde hij zijn beste wedstrijd. Uiteraard weer gestuurd door Litmanen. Onder invloed van de Finse meester begint Ibrahimovic steeds meer door te krijgen dat voetbal met elf man wordt gespeeld.

Ajax had gisteren de vleugelspelers Andy van der Meyde (ziek) en Victor Sikora (geblesseerd) niet eens bij zich. Ook zonder hen had Ajax in de eerste helft met grote cijfers voor kunnen staan. Van Marwijk sprak achteraf zelfs over 0-5 of 1-5. Het bleef bij 0-2, door treffers van Wamberto en Litmanen. De Braziliaan Wamberto moest een kwartier na zijn doelpunt het veld verlaten na een aanslag op zijn enkel van Bosvelt. De veel te coulante scheidsrechter Luinge zag er geen gele kaart in. Toen Hatem Trabelsi bij een van zijn rushes op de rechterflank onderuit werd geschopt door Van Persie, vond hij dat zelfs geen vrije trap waard. Ook Witschge mocht van geluk spreken dat hij in de eerste helft geen gele kaart kreeg bij een van de drie overtredingen die hij maakte.

De alom geprezen aankopen Pardo en Song kwamen er tegen Ajax niet aan te pas. Pardo was ook in defensief opzicht een gevaar omdat rechtsback Trabelsi steeds over hem heen denderde. Van Marwijk: ,,Pardo heeft de laatste weken te weinig gebracht. De taalbarrière mag geen excuus zijn.''

Met Van Persie op de linkerflank en Kalou in het centrum kon Feyenoord in de tweede helft wat meer druk zetten. Zeker toen Koeman Ibrahimovic en Litmanen wegens blessures moest wisselen voor Mido en Yakubu. Mido toonde zich minder balvast en Ajax kwam steeds meer in de verdrukking. Maar verder dan een verkleining van de marge tot 1-2 (doelpunt Van Hooijdonk nadat Kalou Bergd⊘lmo op snelheid de baas was) kon Feyenoord niet afdwingen. Dat er komend weekeinde wegens interlandverplichtingen geen competitie is, komt Feyenoord goed uit. Van Marwijk: ,,We zijn hard toe aan rust.''

Feyenoord

1

Ajax

2

Ruststand 0-2. 22. Wamberto 0-1, 43. Litmanen 0-2, 56. Van Hooijdonk 1-2. Schds: Luinge. Tsch: 42.200. Gele kaarten: Van Persie (Feyenoord), Van Damme en Witschge (Ajax).

    • Erik Oudshoorn