Aanslag op burgemeester Parijs

Bertrand Delanoë, burgemeester van Parijs, is in de nacht van zaterdag op zondag neergestoken. Hij is direct geopereerd. Zijn toestand is volgens zijn artsen `bevredigend'. De dader, de 39-jarige Azedine Berkane, een moslim van Algerijnse afkomst, heeft verklaard een hekel te hebben aan politici `en aan homoseksuelen in het bijzonder'. Hij heeft gezegd zeer gelovig te zijn en homoseksualiteit als `tegennatuurlijk' te beschouwen. De socialist Bertrand Delanoë (52), sinds vorig jaar burgemeester van Parijs, heeft in 1998 publiekelijk verklaard homoseksueel te zijn.

De aanslag gebeurde rond half drie 's nachts in de grote ontvangstzaal van het Parijse stadhuis, waar zo'n tweeduizend mensen aanwezig waren voor `la Nuit Blanche', `de Slapeloze Nacht', een cultureel evenement dat voor de eerste keer gehouden werd en waarbij tal van overheidsgebouwen één nacht gratis toegankelijk waren voor het grote publiek. De grote ontvangstzaal van het stadhuis was voor de gelegenheid omgevormd tot `loungeroom'.

De dader werd direct overmeesterd door medewerkers van de burgemeester, die altijd geweigerd heeft zich te laten beschermen door lijfwachten. Volgens een getuige zei Berkane: ,,Ik wist dat ik hier niet had moeten komen''. Berkane is bekend bij de politie en heeft een psychiatrisch verleden.

Delanoë, die in korte tijd zeer geliefd is geraakt bij de Parijzenaars, is in zekere zin slachtoffer geworden van zijn eigen beleid en stijl. Zo heeft hij steeds gezegd het stadhuis te willen `teruggeven aan de burgers'. Hij is groot voorstander van direct contact met de burger. Zo bezoekt hij dikwijls markten, altijd zonder lijfwacht. Deze zomer organiseerde hij het succesvolle `Paris-Plage', waarbij een deel van de rechter Seine-oever als strand werd ingericht. Ook `La Nuit Blanche', dat vierhonderdduizend bezoekers trok, was voor hem een manier om te laten zien dat de `stad van de burger is'.