Zuinige auto gewild

Het marktaandeel van auto's met een laag brandstofverbruik is dit jaar verdrievoudigd. Werden vorig in de eerste negen maanden 1.758 auto's met een zogenoemd A-label verkocht, dit jaar zijn dat er 5.446. Dat blijkt uit cijfers van de RAI, de vereniging van importeurs.

De branchevereniging grijpt de resultaten aan voor een protest, omdat het kabinet van plan is de 1.000 euro premie voor A-labelauto's af te schaffen. ,,Een regering die effectieve regelingen binnen een jaar weer van tafel veegt, komt niet echt betrouwbaar over'', aldus RAI-directeur P. Janssen gisteren.

Uit de cijfers blijkt verder dat de prijzen van nieuwe auto's de eerste negen maanden van dit jaar gemiddeld 10 procent zijn gestegen, wat de overheid volgens de RAI 300 miljoen extra belastinginkomsten oplevert.

Opel is weer het best verkochte merk, op de voet gevolgd door Renault, Peugeot en Ford. De Peugeot 206 is het bestverkochte model. Het aantal verkochte Bentley's is gehalveerd van elf tot zes.