Vechten, zingen, skaten

Avril Lavigne is een atypische tienerster: vechtend en zonder blote buik zong ze zich de top 10 binnen in de VS en ons land.

De Canadese Avril Lavigne leerde zichzelf gitaar spelen toen ze twaalf was, werd voor het eerst gekust op haar veertiende en vertrok met zestien jaar naar New York. Daar nam ze haar debuut-cd op, Let Go. De plaat staat nu op de derde plaats in de Amerikaanse hitparade, en op nummer vier in de Nederlandse. De single, Complicated, is een internationale hit. Avril Lavigne (een Franse naam, spreek uit: Ah-vriel Lavien) heeft tot nog toe met succes de clichés van de vrouwelijke tienerster weten te vermijden. Ze heeft geen blote navel, geen piercings en wel een slobberbroek.

Haar bubblegumliedjes hebben een serieuzere ondertoon dan bij de meeste zeventienjarigen. Lavigne schrijft haar eigen nummers en laat merken dat ze vooral ten aanzien van het onderwerp liefde al een zeker scepsis heeft opgedaan. In het liedje `Sk8er Boi' (skater boy) bijvoorbeeld schetst ze de geschiedenis van een balletmeisje en een skatejongen die als een eigentijdse Romeo en Julia onbereikbaar voor elkaar blijven.

Het is geen toeval dat Avril Lavigne graag over skaters schrijft. Ze komt zelf uit de straatscene van over trapleuningen en door half-pipes racende jongeren. Dat is haar aan te zien: ze draagt sportschoenen, een skatebroek, en een onderhemd gecombineerd met stropdas. Als ze gitaar speelt wappert ze met haar lange stroblonde haar en rent ongedurig op en neer.

Lavigne groeide op in het plaatsje Napanee in Ontario. Als kind zong ze met een borstel voor de spiegel en deed alsof ze interviews moest geven. Op haar twaalfde leerde ze zichzelf gitaar spelen met het liedje `Fly Away' van Lenny Kravitz. Haar eerste liefde was country, van Faith Hill en Dixie Chicks. In haar eigen stijl komt country niet voor. Lavigne speelt ongedurige jonge-hondenrock, met hakkerige gitaar en het soort kauwgomkauwende dictie waar ooit Debbie Harry (Blondie) patent op had. Lavigne leidt een avontuurlijk bestaan. Niet alleen vliegt ze nu de wereld rond voor interviews en optredens, ze maakt het nog wat spannender door zich regelmatig in vechtpartijen te mengen. Wie Lavigne uitdaagt kan een stevige linkse verwachten. Haar management zag zich genoodzaakt de zangeres te waarschuwen dat eventuele arrestaties en uitzetting uit de VS haar carrière in gevaar kunnen brengen.

    • Hester Carvalho