Utrecht krijgt even respijt van gemeente

Voetbalclub FC Utrecht krijgt drie thuiswedstrijden de tijd om de veiligheid in het stadion Nieuw Galgenwaard aanzienlijk te verbeteren. Ook geldt voor die drie wedstrijden een alcoholverbod in het stadion.

Dit heeft de Utrechtse burgemeester A. Brouwer-Korf bekendgemaakt na afloop van het overleg dat het het gemeentebestuur gisterenavond had met het bestuur van de club. Aanleiding waren de ongeregeldheden die donderdag tussen supporters uitbraken in het stadion tijdens de UEFA-Cup-wedstrijd tussen Utrecht en Legia Warschau.

Na de drie thuiswedstrijden komen politie, gemeentebestuur en het bestuur van FC Utrecht weer bij elkaar om de stand van zaken te evalueren. Brouwer hoopt dat de club dan zodanige maatregelen heeft genomen dat de veiligheid in het stadion fors is verbeterd en dat ze dan niet tot `draconische maatregelen' hoeft over te gaan.

Het bestuur van FC Utrecht heeft toegezegd de stewards beter zullen instrueren in het fouilleren van bezoekers, mogelijk in de vorm van een cursus. ,,Ik ben ervan overtuigd dat we ook bij risicowedstrijden met vrijwillige stewards kunnen blijven werken'', aldus voorzitter E.J. Visser.

Volgens de burgemeester is er niet gesproken over het eventueel weigeren van een vergunning voor het spelen van wedstrijden in stadion Nieuw Galgenwaard. Wel zei ze dat de ,,grens duidelijk is overschreden''. Brouwer kondigde voorts aan dat verder dat `alles op alles' zal worden gezet om deelnemers aan de rellen op te sporen. ,,Het is een schande wat er is gebeurd, door mensen die zich supporters durven te noemen.''

Het alcoholverbod geldt voor de thuiswedstrijden tegen RBC, FC Zwolle en NAC.

Naast de met de gemeente en politie afgesproken maatregelen moet de club ook rekening houden met de straf die de Europese voetbond hoogstwaarschijnlijk zal opleggen.

De ongeregeldheden ontstonden donderdag toen bleek dat Poolse supporters vuurwerk mee naar binnen hadden kunnen nemen en dat vanuit hun vak in de `zwaarste' vakken met supporters van de thuisclub konden gooien. Daarop betraden de Utrechtse supporters het veld en gooiden met onder meer reclameborden naar het Poolse vak. Ook werden er tientallen kuipstoeltjes gesloopt. De wedstrijd moest ruim een half uur worden stilgelegd, terwijl de ME de rust probeerde te herstellen.