Twintig jaar celstraf voor Amerikaanse Talibaan

De federale rechter in het Amerikaanse Alexandria, Virginia, heeft John Walker Lindh, die een jaar geleden aan de kant van de Talibaan en Al-Qaeda meevocht in Afghanistan, gisteren veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Het vonnis komt overeen met de eis.

De federale rechter in Boston heeft gisteren de schuldbekentenis geaccepteerd van Richard Reid, die in december een vliegtuig met een schoenbom probeerde op te blazen. Justitie had acht aanklachten ingediend tegen de 29-jarige Brit. Reid kan minimaal zestig jaar en maximaal levenslang krijgen. De rechter wijst 8 januari vonnis.

In het proces tegen de 21-jarige Amerikaan John Walker Lindh Lindh in Alexandria had de officier van justitie, in ruil voor een schuldbekentenis en medewerking met het onderzoek naar Al-Qaeda, acht van de tien punten uit de aanklacht laten vallen. Voor beide resterende onderdelen, meestrijden aan de kant van de Talibaan en bezit van explosieven, kon Lindh maximaal tien jaar elk krijgen. Met de oorspronkelijke aanklacht riskeerde hij levenslang.

Tot juli hield Lindh vol onschuldig te zijn; daarna ging hij overstag. Gisteren zei hij: ,,Ik heb me vergist. Als ik toen had geweten wat ik nu weet, zou ik me nooit bij de Talibaan hebben aangesloten''.

Tijdens de rechtszaak in Boston tegen Richard Reid omschreef de `bomschoenman' zichzelf gisteren als een vijand van de Verenigde Staten. Hij zei trouw te zijn aan Osama bin Laden, de Saoediër die door de Amerikanen verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen van 11 september.

Reid werd 22 december 2001 opgepakt toen hij aan boord van een toestel van American Airlines een bom die was verstopt in zijn schoenen tot ontploffing probeerde te brengen. Het vliegtuig was onderweg van Parijs naar Miami. Aan boord waren 197 mensen.

Reids advocaten zeiden eerder deze week al dat hun cliënt van plan was schuld te bekennen. Als reden voerden zij aan dat Reid zijn familie alle publiciteit van een openbaar proces wilde besparen. Hem heeft justitie geen strafvermindering in ruil voor een bekentenis in het vooruitzicht gesteld.

De Amerikaanse justitie heeft vijf Amerikanen en een buitenlander aangeklaagd wegens samenzwering tegen de natie. Ze worden ervan verdacht oorlog te willen voeren tegen de VS en zijn bondgenoten in samenwerking met het terroristische netwerk Al-Qaeda, aldus de minister John Ashcroft (Justitie) gisteren. Volgens hem gaat het om een terroristische cel. Vier van de zes zijn opgepakt in Portland (Oregon) en Detroit (Michigan). De overige twee zijn voortvluchtig.