Tweede ronde?

Ajax, Feyenoord en PSV boeken wisselende resultaten in de Champions League. Welke Nederlandse topclub is in staat om de tweede ronde te halen?

Peter Bosz, trainer De Graafschap en oud-speler van Feyenoord: ,,Ik zie wel kansen voor Feyenoord. De uitwedstrijd bij Juventus zal een nederlaag opleveren, maar bij Dinamo Kiev is er wel wat mogelijk. Als het positiespel van Feyenoord goed verzorgd is kan de ploeg in Kiev met enkele venijnige tegenstoten toeslaan. De thuiswedstrijd tegen Newcastle United moet in elkgeval gewonnen worden. Als de supporters achter Feyenoord gaan staan en het elftal haalt zijn normale niveau, ligt een zege voor het grijpen. Ajax gaat het lastig krijgen. Inter en Olympique Lyon zijn sterke ploegen. De thuiswedstrijd van Ajax tegen Inter kan beslissend zijn, maar juist dan kunnen die Italianen toeslaan met hun countervoetbal. De zwaarste klus lijkt PSV te hebben: winnen bij Arsenal en Dortmund is slechts weinig ploegen gegeven. Arsenal, Real Madrid en Juventus zijn de favorieten voor de eindzege in de Champions League, met AC Milan als een geduchte outsider.''

Jupp Heynckes, trainer Athletic Bilbao en voormalig Duits international: ,,Ajax, Feyenoord en PSV hebben minder financiële middelen tot hun beschikking dan andere Europese topclubs. Desondanks doen ze het aardig in de Champions League. Feyenoord speelt slim en is in staat om toe te slaan op de momenten dat het moet. Ajax heeft met Mido, Ibrahimovic en de helaas geblesseerde Van der Vaart spelers in huis die een wedstrijd kunnen openbreken. Feyenoord en Ajax zijn in staat om de tweede ronde te halen. PSV moet drie topwedstrijden spelen om dat doel te bereiken. Arsenal en Borussia Dortmund zijn geen kinderachtige ploegen, PSV zit in een zware poule. Op de cruciale momenten maakte de ploeg fouten, en die worden op internationaal niveau direct afgestraft. Wie de Champions League gaat winnen? Ik houd het op een finale tussen Real Madrid en Arsenal. Beide elftallen zijn ontzettend sterk.''

Jan Heintze, speler PSV: ,,We hebben nog maar een kleine kans om de tweede ronde te halen. We zullen bij Arsenal en Dortmund punten moeten halen, daarvoor zijn topprestaties nodig. De wonderen zijn de wereld nog niet uit, dus waarom zouden we in Londen en Dortmund niet kunnen winnen? Momenteel is iedereen teleurgesteld, al blijft de sfeer in de ploeg optimaal. We spelen dit seizoen nog meer belangrijke wedstrijden, de knop moet nu worden omgedraaid. Ajax en Feyenoord zijn in de strijd om een plek in de tweede ronde kansrijker dan PSV, simpelweg omdat ze meer punten hebben dan wij. Bovendien maken die ploegen minder fouten op internationaal niveau. Arsenal is één van de kanshebbers op de eindzege in de Champions League. Het is een fantastisch elftal met veel voetbalkwaliteiten, maar ook fysiek ijzersterk.''

Mark Lawrenson, voetbalanalist van de BBC en oud-speler van Liverpool: ,,De Nederlandse clubs proberen altijd aan te vallen, met die filosofie is niets mis. Het vleugelspel van Ajax tegen Olympique Lyon beviel me wel. Ajax zit in een lastige groep, het bereiken van de tweede ronde wordt een moeilijke klus. Als Feyenoord punten kan pakken bij Dynamo Kiev kwalificeert die ploeg zich voor de volgende ronde. PSV lijkt zo goed als uitgeschakeld te zijn. Dortmund speelt efficiënt, terwijl Arsenal samen met Real Madrid en Juventus de top in Europa vormt.''

Ton van Dalen, voetbalmakelaar: ,,Ajax speelt nog twee keer thuis, ik acht de ploeg in staat om die wedstrijden in winst om te zetten. Zeker als enkele belangrijke spelers weer fit zijn, heeft Ajax alles nog in eigen hand. Feyenoord heeft nog twee lastige uitduels voor de boeg. Het wordt lastig om bij Juventus en Dynamo Kiev punten te halen. Desondanks heeft Feyenoord in het verleden voor hetere vuren gestaan. Met wat geluk is een plaats in de tweede ronde mogelijk. Voor PSV lijkt het einde oefening. De kracht van PSV in Europa wordt onderschat. Er lopen genoeg goede voetballers rond in Eindhoven, maar toch ontbreekt er op internationaal niveau iets aan. PSV mist de genialiteit van Ajax en de vechtersmentaliteit van Feyenoord. Naast de bekende namen als Arsenal en Real Madrid kan Borussia Dortmund ook erg ver komen in de Champions League.''

    • Marcel Abrahams