Staf Stedelijk is fel tegen verhuizing

De conservatoren en de wetenschappelijke staf van het Stedelijk Museum in Amsterdam hebben gisteravond in een gezamenlijk statement hun bezorgdheid geuit over de toekomst van het museum.

Tijdens de opening van Life in a Glass House, de tentoonstelling van gemeentelijke kunstaankopen, las fotografieconservator Hripsimé Visser een manifest voor dat tevens wordt onderschreven door de directie van het Stedelijk. ,,Wij zijn woedend!'', sprak Visser het massaal toegestroomde publiek in de aula van het museum toe. ,,De toekomst van het museum staat op het spel. De discussie over die toekomst moet allereerst worden gevoerd op basis van de inhoud. Op dit moment bepalen politiek en geld de discussie.''

De museumconservatoren reageren met hun manifest op het voorstel van de wethouder van cultuur, Hannah Belliot, om het Stedelijk Museum naar de Zuidas te verplaatsen. Twee weken geleden werd bekend dat de gemeente Amsterdam de uitbreiding van het museum op de huidige locatie niet wil financieren. Het Beatrixpark in Amsterdam werd genoemd als een mogelijke plek voor een nieuw te bouwen filiaal van het museum. Maar volgens de conservatoren hoort het Stedelijk thuis in het centrum van de stad, naast het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum, en in de nabijheid van het Concertgebouw.

,,Het Museumplein is het culturele hart van Amsterdam'', zei Visser. ,,Daar hoort het nationale museum voor moderne kunst zijn plaats te hebben.''

Volgens het conservatorenteam is een ongesplitst museum een noodzakelijke voorwaarde voor het tonen en beheren van de collecties en voor het ontwikkelen van tentoonstellingen.

,,Alle museale functies onder één dak betekent uitbreiding'', menen zij. ,,Dat is essentieel en op korte termijn mogelijk aan het Museumplein.''

Visser, die regelmatig onderbroken werd door het luid applaudiserende publiek, besloot haar betoog met een duidelijke boodschap aan de gemeente Amsterdam: ,,Veertien jaar wachten is genoeg. We willen één museum op één plek in het hart van de stad.''

Verschillende Nederlandse en Amerikaanse kunstenaars, onder wie Toon Verhoef, Marien Schouten, Sol LeWitt en Robert Ryman, hebben zich intussen solidair verklaard met het Amsterdamse museum. ,,Zij willen hun eigen schilderijen ter beschikking stellen aan het Stedelijk'', vertelde conservator Martijn van Nieuwenhuyzen gisteren. ,,De werken worden als onderpand aan banken gegeven in ruil voor een renteloze lening.''

Het geld dat zo vrijkomt moet worden gebruikt om de oorspronkelijke renovatie- en uitbreidingsplannen van de Portugese architect Alvaro Siza uit te voeren.

Ook de PvdA-fractie heeft zich inmiddels uitgesproken voor het behoud van het Stedelijk Museum op de huidige locatie.

De ledenvergadering van de PvdA nam afgelopen donderdagavond een motie aan waarin zij aangeeft dat het Stedelijk op het Museumplein moet blijven. Voorwaarde is wel dat het door de gemeente beschikbaar gestelde budget van 57,6 miljoen euro niet overschreden wordt.

    • Sandra Smallenburg