Sparta: Wiretap Scars (Dreamworks 450 366-2, distr. Universal)

Pal na een erg matig concert in Groningen stopte de ooit zo veelbelovende groep At The Drive-In ermee. De twee leden met de enorme afro-kapsels houden nu huis in de band The Mars Volta, de overige drie gingen verder als Sparta.

Hun debuut Wiretap Scars bouwt enigszins voort op de heftige, gitaargestuurde uitspattingen van de moedergroep, maar kent ook meer ingetogen kanten en subtiele elektronische toevoegingen. Eigenlijk is de band op zijn best als er gas wordt teruggenomen, zoals in sfeervolle stukken als Light Burns Clear en het hemelsfraaie Collapse.

Mooi is dan de manier waarop hoekige gitaarpartijen partij krijgen van mistig klinkende zanglijnen, al kennen ook zulke nummers wel uitbarstingen die de spanning er goed in houden. Maar als het echt heftig moet worden, missen we toch de stekelige spanning die het beste werk van At The Drive-In omhoog tilde.

    • Jacob Haagsma