Ron Sexsmith. Cobblestone Runway (V2 1021302)

De Canadees Ron Sexsmith geldt als een bonafide singer/songwriter. Sexsmith maakt verhalende liedjes met een voor het genre avontuurlijke begeleiding. Hij zoekt dan ook voor iedere cd een andere producer. De nieuwe cd, Cobblestone Runway, kreeg bijvoorbeeld een elektronische onderstroom mee. Dat levert een dubbelzinnig beeld op. Enerzijds is daar Sexsmiths krachtige, nog altijd niet door het leven getekende zang, gesteund door een prominente akoestische gitaar of statige piano-akkoorden.

Maar bij nadere beluistering gebeurt er in veel liedjes nog méér. `White noise' noemen ze het in Amerika: het ondefinieerbaar gekriebel van elektronische instrumenten. Als je het eenmaal hoort, trekt het de aandacht: alsof je in een weiland behalve de koeien ineens ook de kevers en mieren in het gras ziet bewegen. Toch sluiten de twee werelden niet steeds bij elkaar aan. De urgentie van het `white noise' blijft vaag: Sexsmith had ter verrijking ook strijkers en blazers kunnen kiezen. Toch schreef hij mooie liedjes als God Loves Everyone en These Days, zijn visie op de hedendaagse liefde.

    • Hester Carvalho