RKC mist antwoord op countervoetbal nieuwkomer Zwolle

Voetbalclub FC Zwolle heeft gisteren door een overwinning op RKC uit Waalwijk aansluiting gevonden bij de middenmoot in de eredivisie. Na een half uur was de eindstand, 2-0, al bereikt. Het was de tweede keer binnen een week dat RKC van een nieuwkomer in de eredivisie verloor. Zondag won Excelsior met 3-0 van de Waalwijkse club.

Zwolle-coach Peter Boeve liet niets van vreugde merken over zijn persoonlijk succesje (hij werd 1998 als hoofdtrainer bij RKC ontslagen). Met een strak gezicht keek hij toe hoe RKC voor de tweede keer binnen een week geen antwoord had op counterspel. Het was de tweede overwinning van de promovendus in de competitie.

Collega Martin Jol, bij RKC opvolger van Boeve, liet zijn emoties wel de vrije loop. De oefenmeester wisselde het ene moedeloze gebaar af met het andere. Jol, de laatste seizoenen bewierookt om zijn goede prestaties in Waalwijk, wekte de indruk het in elk geval voor even niet meer te weten. Binnen een week verspeelde zijn ploeg zes punten.

Vergeleken met de thuiswedstrijd tegen Excelsior had Jol zijn ploeg voor het treffen met FC Zwolle op vijf posities gewijzigd. Virgilio Teixeira verving de gekwetste Yuri Nikiforov in het centrum van de defensie en doelman Khalid Sinouh moest plaatsmaken voor de van een blessure herstelde Rob van Dijk. Jochen Janssen, Garry de Graef en Yuri Cornelisse bekochten hun belabberde optreden van zondag met een plaats op de wisselbank. Ze zagen machteloos toe hoe Eddy Putter, Jason Oost en Rogier Molhoek het elftal niet de gewenste kwaliteitsinjectie gaven.

FC Zwolle, spelend met vijf verdedigers en een diepe spits, bereikte in 31 minuten een 2-0 voorsprong. Al in de twaalfde minuut beloonde Pascal Bosschaart goed voorbereidend werk van Marco Roelofsen met de openingstreffer. In de 31e minuut scoorde de opgekomen linksback Albert van der Haar.

FC Zwolle koesterde de snelle voorsprong en gokte op nog een counter. RKC probeerde het na rust nog wel maar kwam niet verder dan een gevaarlijk kopballetje van Eddy Putter dat door doelman Johan van der Werff knap onschadelijk werd gemaakt.

Diezelfde Putter botvierde zijn frustraties vervolgens met een rake klap op het gelaat van Morten Karlsen, hetgeen hem op een rode kaart kwam te staan.