Politiek schandaal in Bergen op Zoom

In Bergen op Zoom is opschudding ontstaan na berichten in het regionale dagblad BN/De Stem dat twee plaatselijke oppositiepartijen geld hebben aangenomen van een plaatselijk speelautomatenbedrijf. Het bedrijf in kwestie, Orion, is door de gemeente uitverkozen om in de plaatselijke voormalige suikerfabriek De Zeeland een hotel, casino en bioscoop te vestigen. Orion zal daarbij samenwerken met het Franse bouwbedrijf Tranchant. De politieke partijen die van Orion geld hebben aangenomen, Lijst Linssen en Gemeentebelangen/Werknemerspartij, gaven bij een stemming van de gemeenteraad in februari over de gunning van het project, dat Fun Park is gedoopt, hun voorkeur aan Orion/Tranchant.

De twee politieke partijen erkennen dat zij in de verkiezingstijd geld hebben aangenomen van Orion, maar zij verwerpen de beschuldiging dat zij zijn omgekocht. Hun sponsor, Orion, benadrukt dat het ging om bedragen die niet groter zijn dan zo'n 2.000 à 2.200 euro. De donaties zouden gedaan zijn na de raadsvergadering waarin besloten werd om voor Orion te kiezen.

De overige politieke partijen in Bergen op Zoom maken zich grote zorgen over de affaire. Zij vragen zich af of de twee gesponsorde partijen wel een onafhankelijke keuze hebben gemaakt bij de stemming.

Orion overweegt een rechtszaak aan te spannen tegen BN/De Stem als het bedrijf nadelige gevolgen van de berichtgeving ondervindt.