Paté met morieljes

De fabriekspaté die in de winkel wordt verkocht haalt het in geen honderd jaar bij een zelfgemaakte paté. Voor deze paté is een langwerpige cakevorm met een inhoud van anderhalve liter nodig. De paté dient om op smaak te komen een dag te rusten. Een gehaktmachine of een keukenmachine die fijnmaalt is onontbeerlijk.

Begin met de morieljes circa 20 minuten in een bodempje water te weken en de oven op 190 graden voor te verwarmen. Bekleed bodem en zijkanten van de vorm met lapjes spek. Was de kippenlevers en verwijder alle ongerechtigheden. Controleer de kipfilets en snijd harde zenen en stukjes weg. Snijd de filets in blokjes. Maal de kippenlevers fijn in de keukenmachine. Stort ze in een grote kom. Maal vervolgens de kipfilets fijn. Doe ook dit vlees in de kom. Haal de morieljes uit het weekwater en snijd ze in stukjes. Doe de stukjes in de kom. Voeg nu ook het gehakt toe en de fijngehakte tuinkruiden, de knoflook uit de knijper, de pepers, calvados, een scheutje paddestoelenweekwater en circa 1 eetlepel zout. Gebruik bij voorkeur pepers in verschillende kleuren: rood, zwart en wit. Wees voorzichtig met zout: het ontbijtspek is behoorlijk zout. Gebruik, dat is de handigste manier, de schoongewassen handen om alles wat in de kom zit goed door elkaar te kneden. Eventueel kan het mengen ook met een grote opscheplepel gebeuren. Stort het vleesmengsel in de vorm en druk alles goed aan. Dek het vlees aan de bovenkant af met lapjes ontbijtspek. Sluit de patépot af met een stuk aluminiumfolie waarin met een vork een stuk of acht gaatjes zijn geprikt. Zet de patépot in een schaal, die dient om vocht op te vangen. Laat de paté in bijna 2 uur gaar worden. Controleer met een satéprikker of het vlees, dat rosé van kleur is, gaar is. Leg een plakje op de paté en zet daar twee of drie conserveblikken op. Laat de paté 24 uur op smaak komen.

    • Anne Scheepmaker