Oxide & Neutrino: 2 Stepz Ahead (EastWest SAM00689 distr. Warner)

2 Stepz Ahead is een voor de hand liggende titel voor een cd in het genre 2 step, ook wel UK garage, maar in dit geval is het niet eens grootspraak. Het duo Oxide & Neutrino, dat ook deel uitmaakt van het naar Wu-Tang Clan-model opgezette, bijna twintigkoppige collectief So Solid Crew, debuteerde vorig jaar met een album waar je nogal hijgerig van werd: bijna vijf kwartier stuiterende beats in grofweg hetzelfde, rappe tempo, opgedirkt met de dito spraakwatervallen van Neutrino. Maar op 2 Stepz Ahead blijkt dat het duo doorheeft dat een album iets anders moet zijn dan een willekeurig achter elkaar geplakte reeks dansnummers, omdat er geen hond is die zo'n ding opzet en van het eerste tot het laatste nummer in de benen blijft. Dus kent deze plaat veel meer variatie in tempo en sfeer, er staan veel meer tragere stukken op.

Die ontwikkeling is moeilijk los te zien van het succes van de concurrerende act The Streets ofwel Mike Skinner, die op zijn titelloze debuutalbum de 2-step van de dansvloer haalde en het genre met succes transformeerde tot een verbeeldingrijke drager van zijn spoken word-achtige teksten. Oxide & Neutrino gaan zelfs zo ver dat ze, in navolging van Skinners Too Much Brandy, een nummer over een ruig weekend in onze hoofdstad hebben gewrocht: het weinig verbeeldingrijk getitelde en vol straatgeluiden gestopte Amsterdam, waarin het noemen van een hele reeks kleurrijke drugs de reputatie van die stad weer danig geweld aandoet.

Neutrino (Mark Oseitutu) levert de woordenstromen die, omdat hij niet langer snelheidsrecords probeert te breken, dit keer een stuk verstaanbaarder zijn en Oxide (Alex Rivers) levert de bijpassende beats. In Amsterdam zijn die dreigend van sfeer, in de huidige single Dem Girls neigen ze naar de electro die je rond hun geboortejaar (1982) veel hoorde. Altijd zijn ze kaal en compromisloos, wat het luisterplezier niet altijd ten goede komt. Maar doelmatig toegevoegde melodieuze loopjes, waaraan de ene keer gastvocalisten en de andere keer de sampler te pas komt, halen dat weer op. 2 Stepz Ahead is zeker geen perfecte plaat, maar als tweede album van een stel jochies van net twintig is het toch een verrassende stap vooruit.

    • Jacob Haagsma