Neus van Gogol zoek

De politie in Sint Petersburg is op zoek naar een reusachtige, honderd kilo zware marmeren neus. Het gaat om een beeld geïnspireerd op het absurdistische verhaal De neus (1836) van Nikolaj Gogol, waarin majoor Kovalev zijn neus kwijtraakt en door de hele stad heen achtervolgt.

,,De neus lijkt een ommetje te zijn gaan maken'' verklaarde de maker van het kunstwerk, Vjatsjelav Boekajev. Volgens de beeldhouwer is het niet waarschijnlijk dat het werk is gestolen voor het materiaal. De politie meent dat er een verzamelaar achter de diefstal zit. In Rusland worden geregeld kunstwerken `op bestelling' gestolen. ,,Er was een ladder, aanzienlijke fysieke kracht en en hoop motivatie voor nodig,'' zegt Vladimir Timofejev, de directeur van het Petersburgs sculptuurmuseum.

Kunstenaar Vjatsjelav Boekajev bezint zich ondertussen op een vervangend beeld. ,,Misschien is het wel beter zo. In het verhaal van Gogol zit er een pukkel op de neus die ik niet in mijn oorspronkelijke beeld had verwerkt. Het tweede exemplaar zal trouwer zijn aan het verhaal,'' aldus de kunstenaar.