Mode-karikatuur

De zomermode wordt kort en bloot, bleek deze week op de modeshow van Milaan, waar Britney Spears kraaiend vooraan zat. Volgens Paul Steenhuis zijn critici minder enthousiast.

De kleurige, onderbroeken-tonende lingerie mode van Versace, het laatste modehuis dat deze week in Milaan zijn voorjaars- en zomermode toonde, leek wel een `karikatuur' van de eerdere extravagante Versace mode, schreef de gezaghebbende mode-critica Suzy Menkes van de International Herald Tribune donderdag. Het was te veel, of beter gezegd, te kort, te weinig, te sexy en te dunnetjes, voor de Amerikaanse critica. Sommige kleren `leken wel een Absolutely Fabulous parodie', aldus Menkes – en Ab Fab, de populaire Britse tv-serie van Jennifer Saunders over twee mode-junks Edwina en Patsy is al een parodie op modegekken.

Wat de critici betreft kan dus ook in de modewereld de normen- en waardendiscussie weer beginnen, hoewel die sexy vrouwelijke modetrend ook als een ruk naar rechts of in ieder geval als conservatief beschouwd kan worden volgens modeverslaggeefster Jetty Ferwerda die in Milaan de shows zag: de mannen weer keurig in pak met das, de vrouwen weer supervrouwelijk (NRC Handelsblad 2 okt). Zo kritisch als kenner Suzy Menkes was over de zus van de vermoorde Gianni Versace, Donatella Versace, die het modehuis nu runt, zo enthousiast was de 20-jarige Amerikaanse popster Britney Spears over de Versace-show. Zij zat prominent vooraan op de eerste rij, en was het eigenlijke klapstuk van de hele Milanese reeks modeshows, waar veel rock- en filmsterren zoals Puff Daddy, Sophia Loren, Tina Turner en George Clooney op de eerste rij zaten: alsof het een Oscar-uitreiking was. Spears was voor de gelegenheid ook aangekleed door Donatella Versace, in een regenboogkleurige, aan het lichaam klevende dunne jurk, doorzichtig genoeg om al haar rondingen te tonen, aldus mode-verslaggeefster Jane Barret. Donatella Versace hees Spears aan het eind van de show dan ook op de catwalk, om de popster goed van alle kanten te laten zien in haar creatie. Spears toonde een ondergoedloze creatie van Versace, terwijl veel van Versace's kleding en die van andere modehuizen juist als trend hebben dat ondergoed meer en meer als bovenkleding gedragen wordt, zoals de roze babydoll-jurk met kanten randjes, van Versace. Het is een vervolg op de trend die popster Madonna (met mode-ontwerper Gaultier) inzette, door een bh als bovenkleding te dragen. Britney Spears toonde zich na de modeshow verrukt over de korte en doorzichtige kleding en gaf als commentaar `Geweldig. Ik wil alles'.

    • Paul Steenhuis