Minoes wint het Gouden Kalf

Met een Gouden Kalf voor beste speelfilm en voor beste actrice werd `Minoes' de grootste winnaar op het Nederlands Film Festival. Toch noemde producent Burny Bos de jury een ,,kutjury''.

Minoes heeft gisteravond het Gouden Kalf voor de beste speelfilm ontvangen. Producent Burny Bos nam de prijs tijdens het gala in de Central Studio's in Utrecht uit handen van regisseur Pieter Verhoeff in ontvangst. Bos noemde de jury in zijn dankwoord tweemaal een ,,kutjury'', eenmaal omdat de eerder deze week op het Nederlands Film Festival in première gegane musical Ja zuster, nee zuster, net als Minoes een door Bos geproduceerde verfilming van werk van Annie M.G. Schmidt, geen enkele nominatie had ontvangen en eenmaal omdat de jury de Belgische regisseur van Minoes, Vincent Bal, wegens zijn nationaliteit niet voor een Gouden Kalf voor de beste regie had kunnen nomineren. De jury had de directie van het festival wel weten te bewegen voor de Belgische actrice Laurien van den Broeck een uitzondering te maken. Zij werd genomineerd voor haar rol in Moonlight van Paula van der Oest. Burny Bos riep vervolgens Vincent Bal op het podium en meende dat de prijs op de eerste plaats voor hem was.

De slotavond van het Nederlands Film Festival werd gepresenteerd door Loes Luca, die hangend aan een trapeze haar entree maakte. Luca speelt de hoofdrol in Ja zuster, nee zuster en opende de avond met een lied uit deze film, die al voor gisteravond de grote verliezer was.

De rest van de twaalf Gouden Kalveren, die werden uitgereikt door Liesbeth List, Kim van Kooten en Paul Verhoeven, werd keurig verdeeld onder de genomineerde films. De prijs voor de beste lange documentaire ging naar Ramses van Pieter Fleury, de openingsfilm van het festival. List, die in dit portret van Ramses Shaffy uitgebreid aan het woord komt, zong na het uitreiken van de prijs een medley uit het oeuvre van Shaffy.

De prijs voor de beste acteur ging naar Jacob Derwig voor zijn rol in Paula van der Oests Zus & Zo. Beste actrice werd Carice van Houten voor haar rol in Minoes. Minoes werd daardoor de enige film die met twee Kalveren werd beloond. Van Houten won drie jaar eerder al een Kalf voor haar rol in Suzy Q.

De drie voor beste speelfilm genomineerde producties vielen alle drie in de prijzen. Edwin de Vries kreeg het Kalf voor het beste scenario voor The Discovery of Heaven, de verfilming van de roman van Harry Mulisch. George Sluizer kreeg de speciale juryprijs voor ,,Het stenen vlot en de rest van zijn oeuvre''. De jury, waarin onder meer producent Matthijs van Heijningen, regisseurs Martin Koolhoven en Ineke Smits en actrice Nelly Frijda zitting hadden, was naar verluidt de luidruchtigste in de geschiedenis van het festival. De verdeling van de prijzen duidt erop dat zij hun meningsverschillen voortreffelijk hebben weten glad te strijken.

De prijs voor de beste regie gingnaar de net als Het stenen vlot Spaanstalige film Valentin van Alejandro Agresti. De Argentijn Agresti bedankte na het in ontvangst nemen van de prijs niet alleen zijn medewerkers en de jury, maar heel Nederland, dat hem in staat had gesteld films te blijven maken.

De prijs voor het beste tv-drama ging naar de serie De 9 dagen van de gier van Boris Pavel Conen, de prijs voor de beste korte documentaire naar Ash World Wide Suicide van Walter Stokman, de prijs voor de beste korte film naar Talmen van Stijn van Santen. Kritiek op de keuze van het festival, dat dit jaar voor het eerst het aantal films in competitie beperkte door het in stellen van een `pré-jury', bleek uit de prijs van de Nederlandse filmkritiek. Een jury van critici bekroonde First Kill van Coco Schrijber, een documentaire die door de pré-jury niet was geselecteerd.

De Grolsch publieksprijs ging naar Loenatik, de Moevie van regisseur Bobby Eerhart, die één nominatie had gekregen. Het festival trok dit jaar 15 procent meer publiek dan vorig jaar (90.000 bezoeken).

    • Bianca Stigter