Lula dichtbij overwinning in Brazilië

Uit peilingen blijkt dat de linkse kandidaat Luiz Inácio `Lula' da Silva morgen kans maakt al in de eerste ronde de presidentsverkiezingen in Brazilië te winnen.

Bij de laatste peiling donderdag kreeg de leider van de Braziliaanse Partij van de Arbeid (PT) 49 procent van de stemmen. Dat is één procentpunt verwijderd van een overwinning in de eerste ronde.

Het is de vierde achtereenvolgende keer dat de voormalige metaalarbeider probeert het presidentschap te veroveren. Bij de eerste verkiezingen sinds de dictatuur, in 1989, moest Lula het afgeleggen tegen de onbekende plaboy Collor, die later wegens corruptie werd afgezet. De conservatieve media in Brazilie speelden toen een belangrijke rol bij de nederlaag van Lula.

In 1994 en in 1998 bleek Lula niet opgewassen tegen de populariteit van de centrum-linkse Fernando Henrique Cardoso. De socioloog Cardoso wist de torenhoge inflatie aan banden te leggen.

Inmiddels wordt Brazilië getroffen door de diepste crisis in jaren. Irritatie over de afhankelijkheid van buitenlandse kapitaalmarkten, gecombineerd met een nieuw gematigd imago van de voormalige vakbondsleider, hebben de kiezers dit keer in de armen van Lula gedreven. Lula heeft in de peilingen meer dan 20 procentpunt voorsprong op zijn belangrijkste tegenstander, de centrum-linkse regeringskandidaat José Serra (21 procent). In zijn campagne probeerde Serra zich te distantiëren van president Fernando Henrique Cardoso. Maar het lukte de weinig charismatische voormalige minister van Gezondsheidszorg niet de kiezers te overtuigen. Daarbij wordt Serra op de hielen gezeten door twee populistische kandidaten. Zowel de protestante Anthony Garotinho (15 procent), als de ideologisch ondefinieerbare Ciro Gomes (10 procent) hoopt nog steeds op een kans in de tweede ronde. Beiden staan een radicale breuk voor met de huidige economische politiek.

De aanhoudene ruzies tussen deze drie kandidaten boden Lula de kans zich te profileren als de rijpere en wijze kandidaat. Als Lula wint, zou het voor het eerst in de geschiedenis van Latijns Amerika zijn dat een arbeider president wordt.

    • Marjon van Royen