Lenen bij je ouders' BV

Ik heb de keus om voor de financiering van mijn huis een hypotheek af te sluiten bij een bank of bij de BV van mijn ouders. Bij de BV lijkt mij gunstiger, omdat ik daar een iets lagere rente betaal dan bij een normale hypotheeknemer. Ik vraag mij af of er ook nadelen zijn. Kan ik bij een BV een spaarhypotheek afsluiten, waarbij ik belastingvrij spaar tegen een rente die gelijk is aan de hypotheekrente? En wordt het lastig om bij het pensioen van mijn ouders en de staking van de BV de hypotheek over te zetten naar een bank?

(F.H.)

U kunt bij die BV geld lenen voor een huis en de rente aftrekken van uw belastbare inkomen. Maar stel u voor dat deze failliet gaat: dan moet u de lening op korte termijn terugbetalen en ergens anders geld lenen. Ook bij staking moet u de lening oversluiten. Dat kan. Wat niet kan, is het sluiten van een kapitaalverzekering als onderdeel van een spaarhypotheek, want de BV is geen verzekeraar en kan bovendien het overlijdensrisico niet dragen.

Voor uw ouders lijkt het lenen geen voordelige zaak, want de ontvangen rente valt onder de vennootschapsbelasting. Zij kunnen u beter privé geld lenen, dan is de ontvangen rente belastingvrij. En die kunnen zij u onbelast terug schenken, tot een bepaald bedrag.

Adriaan Hiele (hiele@nrc.nl) beantwoordt ook vragen op www.nrc.nl/hiele

    • Adriaan Hiele