Laat ze maar raden, die kerels!

De bikini is weer terug op de stranden en zo is er, zoals de mannen vroeger zeiden, weer wat te raden over. Op de financiële markten zijn die mannen nog niet zo ver. Nu lopen ze daar wel vaker achter. `Buy the winners', `Buy on the dips', of het voor tien procent naar de beurs brengen van minderjaige dochterondernemingen, of optiebeloningen. Tot 2000 een formule voor succes, daarna een enkele reis armoe. En allemaal veel te lang volgehouden.

Een gebruik dat nog steeds opgeld doet is `guidance'. Bedrijven presenteren nu per kwartaal steeds opener financiële verslagen, en ze waarschuwen ook tijdig voor grote tegenvallers. Guidance gaat nog een stap verder. Hiermee wordt de buitenwereld, vooral analisten, zeer frequent tussentijds op de hoogte gehouden van de lotgevallen van het bedrijf.

De kampioen van de guidance is ongetwijfeld de chipmachinemaker ASML. Te pas en te onpas laat het bedrijf weten hoe de orderpositie en de verwachte omzet er voor staan. Dat is niet vreemd. ASML maakt welbeschouwd maar één product, en het maakt er daarvan slechts een paar honderd per jaar. Chipmachines zijn groot en peperduur. Dus als het bedrijf er vijf minder verscheept dan verwacht, kan dat het verschil betekenen tussen winst en verlies. Als marktleider en voormalig hoogvlieger van de beurs, met een koers die ooit piekte op 52 euro, wordt ASML gevolgd door een internationale troepenmacht van analisten.

Openheid van feiten is goed, maar guidance behelst meer de openheid over verwachtingen en onzekerheden. Hier schiet een beursfonds gemakkelijk in zijn eigen voet. Eén verkeerde, of verkeerd begrepen, verwachting en je wordt afgestraft. ASML, en zijn topman Doug Dunn, zagen zich alleen al in september gedwongen tot driemaal toe de omzetverwachting van 100 machines in het tweede halfjaar te her-herbevestigen.

Of guidance überhaupt helpt voor de koersontwikkeling van een aandeel is een open vraag. De lotgevallen van ASML, gisteren op 6,60 euro, suggereren van niet. ABN Amro verzweeg vorig jaar rond deze tijd als een van de weinige financiële instellingen wat zijn landenrisico op het wankelende Argentinië was. Het aandeel presteerde vervolgens als een van de besten in zijn sector.

Is guidance dus ook uit de tijd? Wie weet. Het is vooral gericht aan analisten, maar wie luistert er nog klakkeloos naar hen? Doe dat topje gewoon weer aan, Dunn. En laat de mannen van de beurs maar eens een tijdje raden. Tien tegen een dat, net als op het strand, ASML er alleen maar begerenswaardiger van wordt.

    • Maarten Schinkel