Inspecteurs wachten op nieuwe resolutie

Hervatting van de VN-wapeninspecties in Irak wordt uitgesteld totdat de VN-Veiligheidsraad heeft beslist over een nieuwe, scherpere resolutie. Dit is gisteren gezegd na afloop van overleg tussen de Verenigde Staten en de VN-inspecteurs.

De chef van de VN-wapeninspecteurs, Hans Blix, zei dat het ,,pijnlijk'' zou zijn wanneer zijn team in Irak inspectiewerk zou verrichten terwijl in New York een nieuwe VN-resolutie zou worden aanvaard. Eerder deze week bereikte Blix met de Iraakse autoriteiten overeenstemming over hervatting van de wapeninspecties, maar de condities waaronder dat zou gebeuren konden geen genade vinden in de ogen van de VS.

De Verenigde Staten werken, gesteund door Groot-Brittannië, aan een scherpere VN-reolutie tegen het bewind van Saddam Hussein. De andere drie permanente leden van de Veiligheidsraad met vetorecht – Franrkijk, Rusland en China – zijn dienaangaande terughoudend. Volgens Blix is er de afgelopen dagen sprake van ,,convergentie'' in de aanpak van de kwestie-Irak tussen deze vijf landen. Blix zei te hopen dat een nieuwe resolutie niet lang op zich zal laten wachten. Daarentegen riep Bagdad gisteren China, Frankrijk en Rusland op ,,moed'' te tonen en de roep om een scherpere VN-resolutie te weerstaan.

,,Wanneer de inspecteurs terugkeren naar Irak, dan moeten ze teruggaan zonder enige beperking in hun werk'', aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, na het onderhoud met VN-diplomaten en de leiding van het VN-inspectieteam. Aan dit overleg namen ook de Amerikaanse veiligheidsadviseur Condoleezza Rice en de Amerikaanse onderminister van Defensie Paul Wolfowitz deel.

Het Witte Huis kondigde gisteren aan dat president George W. Bush maandagavond een toespraak zal houden in Cincinnati, Ohio, over zijn Irak-politiek. De Amerikaanse Senaat buigt zich volgende week over een resolutie die de weg vrijmaakt voor een aanval op Irak, ook als daarvoor geen VN-mandaat is.

Turkije is van mening dat een aanval van de Verenigde Staten op Irak alleen kan worden uitgevoerd als de internationale gemeenschap hiervoor haar steun heeft toegezegd. Washington zal zeer waarschijnlijk gebruik willen maken van haar luchtmachtbases in Turkije, een trouwe bondgenoot van de VS en NAVO-lid, indien de VS een aanval op Irak doen. ,,Een operatie zonder draagvlak in het internationaal recht kan niet worden geaccepteerd'', aldus een woordvoerder van de Turkse president Sezer gisteren in de hoofdstad Ankara.