IJsvogel

Iriserend blauwe vleugels, oranjebruine onderzijde en een klein, gedrongen lichaam als een torpedo. De snavel een dolk. Onmiskenbaar is dat de ijsvogel, Nederlands felgekleurde broedvogel. Maar liefst vierduizend waarnemingen kwamen er dit jaar binnen. Een vriend van me ontdekte onlangs een ijsvogel op het Waddeneiland Texel. Hij was verbaasd. Een zoetwatervisser die de halfzoute Waddenzee was overgestoken.

Mijn eerste ijsvogel zag ik als negenjarige in het land rondom Almelo. Het vroor; stil, loodgrijs weer. Ineens een snorrend geluid laag over een open wetering. Een flits van het mooist denkbare kobaltblauw schoot voorbij. De ijsvogel leeft van visjes, die hij vanaf een hoge uitkijkpost beloert en vliegensvlug verschalkt. Hij kan `bidden' als een torenvalk. Bij strenge winters heeft de ijsvogel het zwaar. Dan is zijn prooi onbereikbaar verscholen onder het ijs.

freriks@nrc.nl

    • Kester Freriks