Herdenking Bijlmerramp na tien jaar

In Amsterdam werd gisteren, precies tien jaar na dato, herdacht dat een Boeing van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al neerstortte op de flats Groeneveen en Kruitberg in de Bijlmermeer. Bij de ramp kwamen 43 mensen om het leven.

Bij de officiële herdenking van de Bijlmerramp waren, behalve nabestaanden, de Amsterdamse burgemeester Cohen en minister De Boer (Verkeer en Waterstaat) aanwezig. De herdenkingsplechtigheden vormden het sluitstuk van een herdenkingsweek in de Bijlmermeer. Tijdens de herdenkingsbijeenkomst in het Bijlmersportcentrum zei minister De Boer dat de overheid zich tot het uiterste moet inzetten om herhaling van de Bijlmerramp te voorkomen.

Na de toespraken begon de stille tocht door het rampgebied die eindigde met een moment van bezinning en kransleggingen bij het Groeiend Monument. Op het precieze tijdstip van de ramp, iets over half zeven, werd een minuut stilte in acht genomen bij het monument.

Eerder deze week werd onder meer een `inspiratiemiddag' gehouden met nabestaanden en andere betrokkenen van de ramp. Ook werd er een tentoonstelling geopend.