György Ligeti

Zojuist verscheen het Ligeti-project deel drie van Teldec Classics. Daarop bevindt zich het Celloconcert uit 1966, Clocks and Clouds voor vrouwenkoor uit 1973, het Vioolconcert uit 1992 en de liederencyclus Pijpers, Trommels en Fidels uit 2000.

Daarin komt Ligeti's vermogen om een bitterzoete surrealistische sfeer te scheppen misschien nog het beste tot z'n recht. Verrukkelijke miniatuurtjes. Van het eerste lied werd de partituur toegevoegd. Met weemoed herinner je je de vroege Donemus-uitgaven die eveneens een partituur meeleverden. De uitvoeringen zijn ronduit voorbeeldig. Siegfried Palm, inmiddels 75 jaar, speelt het Celloconcert met het ASKO/Schönberg Ensemble niet minder gedreven en alert als de jonge Frank Peter Zimmermann het Vioolconcert. Ook Cappella Amsterdam en de opzettelijk ruw zingende mezzo Katalin Károlyi (in het laatste lied imiteert ze een papegaai) boeien van de eerste tot de laatste noot. Bovendien klinken de opnames natuurlijk en direct, de liederen vanuit een Berlijnse studio, de overige werken vanuit het Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht.

The Ligeti Project III Teldec Classics 8573-87631-2.

    • Ernst Vermeulen