Brutale verloren zoon

Mijn moeder heeft haar stervende vriend tot zijn dood geholpen. Ze heeft de financiële afwikkeling volgens zijn wens geregeld en had daarom een en/of-rekening met hem, bij zijn bank. Hij had haar willen laten erven, maar helaas heeft hij geen testament gemaakt. Zijn zoon, die jaren in onmin leefde met hem, kwam na zijn overlijden ineens opdagen en claimt de erfenis. Mijn moeder maakte allerlei kosten die ze wilde betalen van de en/of- rekening. Deze heeft de zoon echter weten te blokkeren. Onder andere de grafsteen is door mijn moeder geregeld. Nu staat de leverancier met een deurwaarder op haar stoep, omdat zij uit die rekening de steen niet kan betalen. Het verbaast mij dat deze zoon ongehinderd de lusten kan plukken en de lasten kan laten hangen. Hier is sprake van onrecht!

(E. van der W.)

Ik ben het roerend met u eens. Als regel horen banken een en/of-rekening niet te blokkeren na overlijden van een van de rekeninghouders. Want stel je voor dat op die rekening ook geld van uw moeder zou staan, dan kan de verloren zoon daar mogelijk over beschikken. In de praktijk blijkt dit soort rekeningen vaak niet afdoende te werken. Hoe het in dit geval is geregeld, moet blijken uit de rekeningvoorwaarden. Ik zou via een advocaat de onmiddellijke deblokkering van de bank eisen en de grafsteenmaker doorsturen naar de erfgenaam van de overleden vriend.

Adriaan Hiele (hiele@nrc.nl) beantwoordt ook vragen op www.nrc.nl/hiele

    • Adriaan Hiele