Belegger bukt weer voor duppie

De recente koersdalingen hebben in elk geval één voordeel. Dividend begint weer interessant te worden. Vroeger nauwelijks een fooi, nu minimaal een pleister op de wonde.

In tijden van voorspoed kon het nauwelijks op aandacht rekenen, maar dat is nu anders: het dividend is terug. Niet dat de uitkering aan aandeelhouders ooit weg is geweest, maar veel aandacht kreeg de jaarlijkse of halfjaarlijkse fooi niet meer. De belegger had immers vooral aandacht voor de koersstijgingen.

En logisch ook. Wie bijvoorbeeld in 2000 een aandeel KPN bezat, tegen een gemiddelde koers van zo'n 40 euro, kon een dividend tegemoet zien van 0,53 euro, per saldo een zogeheten dividend-rendement van 1,3 procent. Een fooi, zeker omdat het ook nog eens in aandelen werd betaald die in 2001 al sterk op de terugweg waren.

Nu bijna alle koersen onderuit zijn gegaan, worden de dividend-duppies plotseling aantrekkelijk en gaat de belegger er niet meer achteloos aan voorbij. En voor heel wat spaarders kan hetzelfde gelden. Sparen bij ABN Amro levert in de regel niet meer dan 4 procent rente op, maar wanneer de huidige koers van het aandeel ABN Amro op het dividend van vorig jaar wordt gedeeld resteert een dividend-rendement van 7,53 procent. Risico's zijn natuurlijk wel dat de koers (minder dan 12 euro) verder wegzakt en het dividend in vergelijking met vorig jaar (9 dubbeltjes) – tegen recente `toezeggingen' in – wordt verlaagd. Bij grote banken als Fortis en ING liggen de rendementen op respectievelijk 5,95 en 6,49 procent.

Koploper op het vlak van dividend is op dit moment het vastgoedfonds Vastned Offices dat de aandeelhouders tegen de huidige koers een rendement biedt van maar liefst 13,8 procent. Kantoorinrichter Samas en handelsbedrijf Hagemeyer bieden een rendement van rond de 10 procent, maar beide bedrijven zien de winst flink terugvallen. Met de nodige gevolgen voor het dividend over 2002. Bouwer BAM NBM keerde vorig jaar 1,55 euro uit, wat nu een rendement oplevert van bijna 10 procent, en verwacht voor het lopende jaar een winstgroei van 10 procent. Niets aan de hand, ware het niet dat de bouwer recentelijk het veel grotere HBG heeft overgenomen en gezien het huidige beursklimaat de noodzakelijke aandelenemissie wel kan vergeten.

De 24 Amsterdamse hoofdfondsen betalen op dit moment gemiddeld 4,3 procent aan dividend en dat percentage ligt ruim twee keer zo hoog als tijdens de hoogtijdagen van de beurs in 2000. Slechts twee bedrijven, KPN en ASML, betalen momenteel geen dividend.

In de Verenigde Staten is jaarlijke winstuitkering veel verder van het toneel geraakt, hetgeen in Nederland alleen bij technologiefondsen van toepassing is. In de afgelopen twintig jaar is het percentage dividend betalende bedrijvan in de index S&P 500 van 67 tot 21 procent gedaald. Een heel verschil met bijvoorbeeld Groot-Brittannië waar 90 procent van de bedrijven dividend uitkeert: een kwart van de honderd bedrijven uit de FTSE 100 betaalt nu zelfs een rendement van meer dan 5 procent.

Volgens analisten van Dexia Bank bevindt het Nederlandse dividend zich zelfs op recordhoogte nu het 20 basispunten meer oplevert (0,2 procentpunt) dan staatsleningen met een looptijd van 1 jaar. Alleen in 1996 werd dit niveau ooit bereikt.

Dat het dividend relatief zo scoort heeft natuurlijk alles te maken met de lage koersen van dit moment. Volgens dezelfde analisten van Dexia laten de winstuitkeringen zien dat de huidige AEX-stand maar liefst 15 procent te laag is. Weer anders geredeneerd: beleggers verwachten dat het dividend in vergelijking met vorig jaar drastisch wordt verlaagd.

    • Erik van der Walle