Agressief

Na een ongekend spannend tweede weekeinde hebben Marco ter Laare en Joop Meijs hun koppositie in de Meesterklasse paren-competitie weten vast te houden en de landstitel veroverd. Hun voorsprong op de winnaars van verleden jaar, Berry Westra en Vincent Ramondt, bedroeg slechts 0,04 procent.

Het was voor de Hagenaars de eerste keer dat zij een landskampioenschap op hun naam brachten; nota bene tijdens hun debuut in de Meesterklasse. Beide spelers zijn overigens door de wol geverfde parenbridgers. Meijs is een speler wiens voorkeur uitgaat naar verzorgd, technisch bridge. Het nemen van risico's laat hij graag over aan zijn partner, de geslepen, hoogbegaafde Ter Laare. Toch kan je je in paren niet veroorloven achterover te leunen en te wachten op een fout van de tegenstanders. De anders zo rustige Meijs legt op zijn tijd de benodigde agressiviteit aan de dag:

Z/NZ

♠ B 9 8 3

♡ H V 6 3

♦ B 10 9 8

♣ V

♠ A V 10 2

♠ H

♡ A B 7 4 2

♡ 10 9 5

♦ H

♦ 7 6 4 2

♣ 8 6 4

♣ A 10 9 3 2

♠ 7 6 5 4

♡ 8

♦ A V 5 3

♣ H B 7 5

West

Noord

Oost

Zuid

Ter Laare

Meijs

pas

1♡

pas

2♡

dbl

rdbl

2♠

2SA

pas

3♣

pas

3♡

pas

pas

dbl

a.p.

Het informatiedoublet van Meijs was nog agressiever dan het strafdoublet van Ter Laare. 2SA verplichtte overigens tot 3♣, waarna 3♡ nog een soort invite was. Maar daar liet noord zich met zijn doublet weinig aan gelegen. Hij kwam ♣V uit, die de leider nam met het aas om onmiddellijk een ruitenslag te stelen. Meijs nam voor met ♦A, incasseerde twee hoge klaveren en speelde de kleur door. Zo kreeg de verdediging op betrekkelijk eenvoudige wijze nog twee troefslagen binnen en was het contract eentje down. Plus honderd was een tachtig procent score voor de latere kampioenen.

www.nrc.nl Extra bridge-columns en een `spel van de week'

    • Jan van Cleeff