Zeker 200.000 pelgrims in Rome verwacht

Opnieuw een grootschalige heiligverklaring in Rome. Na padre Pio in juni is het nu de beurt aan Josemaría Escrivá, de oprichter van de conservatieve lekenbeweging Opus Dei. Deze 468ste heiligverklaring door paus Johannes Paulus II wordt een heel bijzondere. Zelden was er zoveel kritiek op een aanstaande heilige en was tegelijkertijd het vertoon van hoge kerkelijke ondersteuning zo massaal.

Opus Dei is onder het bewind van paus Johannes Paulus II een machtige beweging geworden, die wel als de ,,stoottroepen van de paus'' wordt omschreven. De paus zou via Opus Dei mensen proberen te bereiken die voor gewone priesters onbereikbaar zijn geworden.

Opus Dei zelf schat dat er meer dan 200.000 pelgrims van over de hele wereld naar Rome komen om de feestelijkheden bij te wonen. Vrijwel alle hotels zijn volgeboekt en het openbaar vervoer is aangepast. De kist met het lichaam van de heilige is voor de gelegenheid overgeplaatst naar de kerk San Eugenio. Bewonderaars knielen er neer, biechten er en getuigen er van Josemaría's boodschap, namelijk dat ieder mens, ijsverkoper of minister, brandweerman of priester een heilige kan zijn, als hij maar de wil heeft zijn werk zo goed mogelijk te doen en zich er volledig voor inzet.

Van kritiek willen deze fans niks horen. Een Duitse medicijnenstudent repliceert opmerkingen over de deelname van leden van Opus Dei in de regering van de Spaanse dictator Franco met de woorden: ,,Er zijn ook Opus Dei leden omgekomen in de concentratiekampen ten tijde van het nazi-regime''.

Pater Flavio Capucci, de man die namens Opus Dei 21 jaar lang de zaak van Josemará's heiligverklaring behartigde ziet er donderdag tijdens de perspresentatie zeer tevreden uit. ,,Eindelijk. Nu Josemaría Escrivá heilig is verklaard, kan er niet meer worden getwijfeld aan zijn moraliteit'', aldus pater Capucci.

,,Zijn leven en de kritiek daarop is in duizend bijeenkomsten onderzocht. Deze heiligverklaring heeft het karakter van onfeilbaarheid. Sint Josemaría heeft geleefd zoals het een christen betaamt en iedereen die kritiek op hem heeft, moet nu de flexibiliteit van geest hebben om de gecodificeerde heiligheid van Escrivá te accepteren.''

    • Bas Mesters