Vredesoverleg op het schoolplein

Opstandelingen in Ivoorkust hebben gisteren ingestemd met een bestand. Overleg met rebellen, hoe gaat dat in zijn werk?

Gisteren zaten ze dan eindelijk bij elkaar. De rebellen die twee weken geleden in Ivoorkust een mislukte couppoging deden en nu veertig procent van het grondgebied beheersen. En de West-Afrikaanse bemiddelaars die proberen de rust in het land te herstellen om te voorkomen dat het vuur naar de rest van de regio overslaat.

Het overleg vond naar goed Afrikaans gebruik in de openlucht plaats. Om precies te zijn in de schaduw van het fietsenhok van een Frans lyceum. Van het commerciële centrum Abidjan had een Frans militair vrachtvliegtuig de vredesmissie van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) naar de hoofdstad Yamoussoukro vervoerd. Vijf Franse legerhelikopters vlogen de bemiddelaars vervolgens naar Bouaké, de tweede stad van Ivoorkust, die door de rebellen wordt gecontroleerd.

De duizend Franse militairen die in Ivoorkust `logistieke steun' verlenen, speelden ook een sleutelrol bij het leggen van de contacten tussen bemiddelaars en rebellen. Nadat de West-Afrikaanse landen vorige week op een speciale top tot het sturen van een vredesmissie hadden besloten, was het simpel voor de gedelegeerden om naar Abidjan te komen. Onder hen waren de ministers van Buitenlandse Zaken van Ghana, Togo, Niger, Nigeria en Mali plus de secretaris van Ecowas, Mohammed ibn Chambas. Zondag hadden ze een eerste ontmoeting met president Laurent Gbagbo. Maandag kregen ze zijn steun voor een staakt-het-vuren, op voorwaarde dat het bestand ook door de rebellen zou worden gerespecteerd.

Maar in gesprek komen met de rebellen bleek voor de bemiddelaars lastig. Allereerst omdat de leiders van de opstand nog steeds niet bekend zijn. Tot wie moest de vredesmissie zich richten? Verder bleek de regering niet voor koeriers of verbindingen te kunnen zorgen. Franse militairen zorgden uiteindelijk voor de benodigde communicatieapparatuur.

Franse leden van de speciale militaire eenheid COS garandeerden gisteren ook de veiligheid van de vredesmissie. Zwaarbewapend patrouilleerden ze gisteren over het schoolplein waar de besprekingen zouden worden gehouden. Net zoals de vredesmissie moesten ze een uur wachten voordat de delegatie van rebellen kwam opdagen in een konvooi van kleine open bestelauto's. ,,Dit is het eerste directe contact van wie dan ook met de andere kant'', zei de leider van de vredesmissie, Chambas. ,,Dus we zijn wel benieuwd met wie we te maken krijgen en wat hun eisen zijn.''

Alle afgevaardigden gingen zitten op te kleine pastelkleurige schoolstoelen, de bemiddelaars in pakken en gewaden, de rebellen in gevechtstenue. Na anderhalf uur werden ze het eens over een staakt-het-vuren dat vanmiddag in de hoofdstad zou worden bekrachtigd.