Voor de koektrommel

Koekjes met stukjes meegebakken bittere chocolade zijn een evergreen in de Verenigde Staten en Canada. Waarom deze chocolate chip cookies er zo lang over deden om onze Hollandse koektrommels te bereiken is mij een raadsel. In ieder geval kun je deze uitheemse koekjes nu zo langzamerhand wel kopen in Nederland, al zijn ze naar mijn smaak vaak te hard.

Voor de zelfbakkende koekjesliefhebbers die deze lekkernij thuis op de bakplaat willen krijgen is er nog steeds een grote hindernis: de chocolate chips. Daar voorziet het `bak-assortiment' in delicatessenwinkels en supermarkten nog steeds niet in. De benodigde chocolade chips moesten dus altijd zelf of door vrienden uit Amerika worden meegenomen. De enige winkel (bij mijn weten) die uit de VS geïmporteerde chocolate chips verkoopt is Eichholz in Amsterdam (020-6220305). Maar een tamelijk geschikte vervanger voor de harde (dus nauwelijks wegsmeltende) chocolate chips zijn bittere chocolade callets van de Belgische firma Callebout, verkrijgbaar in grootverpakkingen bij horecagroothandels. Sommige chocolateriën met een eigen atelier verkopen deze platte pareltjes van couverture chocolade in zakjes van 250 gram, zodat de zelfbakkende koekjesliefhebber niet met lege handen langs te kant hoeft te blijven staan. Er gloort licht aan de horizon. Bij een vriendin kreeg ik laatst taaie chocolate chip cookies van groot formaat bij de thee en daar ben ik echt voor gevallen. Ziehier het recept dat zij meenam uit Canada.

Bereiding: roer in een beslagkom de gesmolten boter door de basterdsuiker. Roer dan het ei erdoor en voeg als het geheel vrijwel vloeibaar is geworden het hete water toe. Meng er vervolgens bloem en andere droge bestanddelen door en tot slot de chocolate chips. Deponeer telkens een flink opgehoopte eetlepel van het taaie deeg met een tussenruimte van 10 cm op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes 10 minuten in een voorverwarmde (190° C) oven. Laat ze iets bekoelen alvorens ze los te steken.

    • Florine Boucher