Vitesse bekert verder, Heerenveen niet

Vitesse heeft zich gisteren geplaatst voor de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi. De Arnhemse club won het uitduel tegen Rapid Boekarest met 1-0, nadat de thuiswedstrijd twee weken geleden in 1-1 was geëindigd. Heerenveen werd uitgeschakeld, ondanks een 2-0 thuisoverwinning op National Boekarest.

Vitesse leverde in Roemenië een uitstekende teamprestatie. Na een ingetogen eerste helft, waarin de ploeg van trainer Mike Snoei Rapid niet één kans gunden, speelde een geconcentreerd Vitesse na rust om te winnen. Dat resulteerde in de 62ste minuut in een doelpunt van Bob Peeters. De Belg schoot vanaf de rand van het strafschopgebied raak. Twee weken geleden, in het eerste treffen tegen de koploper in de Roemeense competitie, was Peeters ook de maker van het Vitesse-doelpunt. Vlak voor het doelpunt van Peeters in Boekarest had Vitesse al kunnen scoren, maar een kopbal van Amoah belandde op de paal.

Vitesse begon het duel zonder spelmaker Janssen (nog niet topfit) en de jeugdige middenvelder Hofs (gepasseerd). Bij Rapid was oud-Feyenoorder Sabau, die twee weken geleden nog indruk maakte met zijn sobere spel, reserve.

Met de linies kort op elkaar, veel rugdekking op het middenveld en in een rustig tempo, ontregelden de Arnhemmers de aanvalsopbouw bij Rapid Boekarest. Het natte en gladde veld maakte goed voetbal ook vrijwel onmogelijk. Vitesse kwam alleen in de problemen als de ploeg achteruit voetbalde. Vooral de rechterflank veroorzaakte de nodige onrust in de eigen defensie.

Na de 1-0 voor Vitesse moest Rapid de gelijkmaker scoren om ten minste verzekerd te zijn van een verlenging. Maar aanvallen ging de ploeg niet gemakkelijk af. Tegen het einde van het duel namen de zenuwen bij Vitesse toe, ook omdat twee weken geleden in de laatste minuut Rapid 1-1 scoorde. Om meer rust in het spel van zijn ploeg te brengen, wisselde Snoei tien minuten voor tijd Amoah voor de meer balvaste Janssen. En hoewel Rapid nog voldoende kracht had voor een slotoffensief wist Vitesse, dat Zeman, Mustapha, Claessens en Fränkel een gele kaart zag krijgen, de nul te handhaven en de tweede ronde van het toernooi om de UEFA Cup te bereiken.

Heerenveen lukte dat niet. De formatie van trainer Foppe de Haan won gisteravond voor eigen publiek weliswaar met 2-0 van een andere Roemeense club – National – maar had het eerste duel twee weken geleden in Boekarest met 3-0 verloren.

Toch heerste gisteren na afloop van het duel in het Abe Lenstra-stadion bij coach, spelers en supporters vooral opluchting en niet teleurstelling. Want na een uitermate slechte competitiestart (een punt uit vijf wedstrijden) beschouwden alle betrokkenen de overwinning van grote therapeutische waarde. De Haan meent dat zijn ploeg nu ook in eigen land aan een opmars kan beginnen. ,,Gezien de moeilijke omstandigheden van de afgelopen weken hebben we vanavond een fantastische wedstrijd gespeeld. Deze overwinning geeft vertrouwen voor de competitie.''

Voor Heerenveen scoorden Hansson in de 54ste en Denneboom in de 65ste minuut.