Virus Bugbear besmet veel computers

Een nieuw e-mailvirus maakt internet onveilig. Het zogeheten Bugbear-virus verstopt overal ter wereld computernetwerken en steelt onder meer wachtwoorden en creditcardnummers van besmette gebruikers.

Bugbear, dat enkele dagen geleden is ontdekt, besmet in een hoog tempo pc's van particuliere internetgebruikers en bedrijven. Antivirusbedrijven schatten dat er inmiddels honderdduizenden gebruikers besmet zijn. Het virus is in meer dan honderd landen aangetroffen. Op e-mailcomputers (servers) van bedrijven en internetaanbieders zorgt het virus voor veel overlast door de enorme hoeveelheid e-mailberichten dat het genereert.

Bugbear, dat ook bekend staat onder de naam Tanatos, maakt misbruik van een bekend lek in het e-mailprogramma Outlook van Microsoft. Het virus verspreidt zichzelf per e-mail. Van de pc van een besmette gebruiker haalt Bugbear gegevens (namen van personen en bedrijven) om zelf nieuwe e-mailadressen te maken. Van de e-mailadressen janine.jansen

@philips.nl en gdevries@nike.com kan het virus de nieuwe adressen: janine.jansen@nike.com en

gdevries@philips.nl maken. Deze nep-e-mailadressen gebruikt het virus als afzender als het zichzelf aan andere internetgebruikers mailt. De e-mailadressen waaraan het virus zichzelf mailt, komen ook uit het adresboek van Windows van de pc van de besmette gebruiker.

De payload (werking) van het virus is zeer schadelijk. Bugbear, waarvan inmiddels verschillende varianten in omloop zijn, is een Trojaans paard, een computerprogramma dat de pc wagenwijd openzet voor computercriminelen. Daarnaast slaat Bugbear persoonlijke en financiële gegevens zoals wachtwoorden en credit card-nummers op zodra ze worden ingetypt door de eigenaar van de pc. Keylogging wordt dit genoemd. Onbevoegden die een besmette pc binnendringen kunnen deze gegevens stelen en er misbruik van maken. Het virus schakelt ook antivirussoftware en firewalls (beschermingsprogramma's tegen indringers) uit. Door een fout in het virus kan de printer op hol slaan en zomaar enorme hoeveelheden papier gaan bedrukken.

Bugbear is op 29 september voor het eerst gezien in Maleisië. De maker is onbekend. De meest geplaagde landen zijn momenteel Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Australië. Ook in Nederland zijn veel internetgebruikers en bedrijven besmet.

Alle antivirusbedrijven bieden inmiddels bescherming tegen Bugbear. De updates zijn gratis verkrijgbaar via de sites van de antivirusbedrijven. Daar zijn ook reparatieprogramma's te vinden voor gebruikers die besmet zijn met Bugbear. Een andere maatregel tegen Bugbear is het besturingssysteem Windows actualiseren zodat het lek in Outlook wordt gedicht. Op de website van Microsoft zijn reparatieprogramma's voor Windows te downloaden.

    • Marie-José Klaver