Vind ze maar: de bazen van het grote geld

Hoe lastig is het vinden van een topman voor een financieel concern? Het kostte SNS Reaal ruim een jaar om een geschikte bestuursvoorzitter binnen te halen. Nu Fortis Bank, Rabobank en Dexia Bank nog.

De transfermarkt in de bancaire sector heeft geen last van de nulgroei van de Nederlandse economie. Grote banken zijn tegelijkertijd op zoek naar nieuwe bazen. Rabobank en Dexia Bank verloren recentelijk onverwacht hun topmannen. SNS Reaal is na een jaar grasduinen in de financiële wereld rond met een nieuwe bestuursvoorzitter: Sjoerd van Keulen, die twee weken geleden onverwachts opstapte bij Fortis Bank.

,,Er is genoeg te doen, managers blijven steeds korter zitten'', zegt Chris de Groot van headhunter Financial Assets. Hans Smits van Rabobank haalde de vier jaar niet, terwijl Sjoerd van Keulen, bestuursvoorzitter van Fortis Bank, het binnen twee jaar voor gezien hield. Ook Joop Krant, baas van Dexia Bank Nederland, blijkt geen blijvertje. Ruim een jaar na de fusie van Kempen & Co en Bank Labouchere, waardoor Dexia Bank Nederland ontstond, wil de 54-jarige Krant meer tijd voor zichzelf hebben. Wie deze mannen gaan opvolgen is nog niet bekend.

De voorraad van topmannen is ,,beperkt en aftelbaar'', zegt prof. J. Bouma, president-commissaris van SNS Reaal Groep, met gevoel voor understatement. Van Keulen, de opvolger van Hans Leenaars, werd pas na een jaar gevonden. En Leenaars zwaaide vorig jaar oktober af, nadat hij nog geen twaalf maanden de voorzittershamer bij het concern had vastgehouden.

SNS Reaal heeft als gevolg van de moeizame zoektocht, in overleg met De Nederlandsche Bank, tijdelijk voormalig Akzo Nobel-bestuurder J. den Hoed moeten aanstellen als `technisch bestuursvoorzitter'. Den Hoed werkt vorig jaar als adviseur van de raad van bestuur al aan een plan voor een nieuwe strategie en structuur van het concern. Bouma: ,,Het plan was in april af, en vervolgens zijn we echt serieus gaan zoeken naar een kandidaat.'' Maar ook toen wilde het niet meteen vlotten. De zomer kwam er overheen. Bouma: ,,Dan zijn ook de headhunters op vakantie en ligt alles zo zes weken stil.'' SNS Reaal was tot vorige maand alleen nog maar aan het praten met Van Keulen. Nadat Van Keulen, die ook lid was van het internationale directiecomité van Fortis, onverwachts de deur achter zich dichttrok bij de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar, liepen de onderhandelingen tussen hem en SNS Reaal ineens een stuk soepeler.

Het is vooral belangrijk dat de nieuwe bestuursvoorzitter een ,,klip en klaar'' mandaat heeft van de raad van commissarissen, zegt Rene de Zwaan, managing director van headhunter Russel Reynolds. Staat een concern voor een zware herstructurering of bijvoorbeeld internationale expansie? Daar moet het profiel van de kandidaat op worden afgestemd.

Dexia Bank Nederland, Rabobank en Fortis Bank zijn volgens De Zwaan stuk voor stuk bedrijven die voor ingrijpende beslissingen staan. ,,Je moet daar een naam neerzetten uit de financiële wereld. Je kan niet aankomen met een onbekende'', zegt De Zwaan. ,,De kandidaten zitten er vaak al comfortabel bij en moeten eerst worden losgeweekt. Een optie is ook om een gelouterde Nederlandse bankier die in het buitenland carrière heeft gemaakt aan te trekken. Zij willen nog wel eens na zoveel jaar terugkeren naar Nederland.''

Een topman van buiten de sector, het komt bijna niet voor in de financiële wereld. Fortis stelde in 2000 oud-Mckinsy-man Anton van Rossum aan, maar hij werkte al jaren voor de bankverzekeraar. ,,Maar anders nooit doen. De financiële wereld verandert snel, de bedragen zijn groot, net als de risico's'', zegt De Groot van headhunter Financial Assets. Zo wordt het plotseling opstappen van Rabo-topman Smits mede toegeschreven aan het feit dat hij van oorsprong geen echte bankier was. Hij kwam van Schiphol.

De voorkeur gaat uit naar een topman die zelf met zijn voeten in de modder heeft gestaan. Headhunter De Zwaan:,,Je wint dan makkelijker het vertrouwen, zeker als er fundamentele keuzes voor de deur staan. Een niet-bankier brengt spanning met zich mee.''

    • Philip de Wit