Vier biedingen op onderdeel Wolters

Vier belangstellenden hebben vandaag biedingen uitgebracht op de academische uitgeverij van uitgeefconcern Wolters Kluwer. De verwachting is dat dit onderdeel ongeveer 600 miljoen euro gaat opleveren. Dit schrijft de Financial Times vandaag.

Volgens de Britse zakenkrant gaat het om twee investeerders: respectievelijk Cinven en Candover. Daarnaast zijn de Amerikaanse uitgever Wiley en de Britse branchegenoot Taylor & Francis geïnteresseerd. De verkoop van het onderdeel is in handen van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

Wolters Kluwer zette de divisie met een omzet van 168 miljoen euro eerder dit jaar te koop. Het bedrijfsonderdeel, dat officieel Kluwer Academic Publishing (KAP) heet, past niet meer in de strategie van Wolters Kluwer. KAP bezit wereldwijd een nummer vier positie en is daarmee in de optiek van de Amsterdamse uitgever te klein. Onbetwist marktleider in wetenschappelijke uitgaven is Reed Elsevier. Dit bedrijf kan niet meebieden omdat dit tot kartelproblemen leidt.

Volgens Wolters Kluwer is KAP te klein omdat universiteitsbibliotheken, de belangrijkste afnemers van wetenschappelijke tijdschriften, uitsluitend zaken willen doen met de twee grootste marktpartijen.

Ook de Duitse uitgever Bertelsmann heeft op dit moment haar wetenschappelijke uitgeverij in de etalage staan. Deze uitgever, die groter is dan KAP, moet zo'n 750 miljoen euro opbrengen.

De opbrengst wil Wolters Kluwer gebruiken om zijn schuldenlast te verkleinen. Daarnaast wil het bedrijf het geld gebruiken voor overnames op het gebied van gezondheid of zelfs educatieve uitgaven.