Vakbond vreest duizenden ontslagen bij automaker Fiat

Bij het Italiaanse autoconcern Fiat dreigt een massa-ontslag. Volgens de vakbonden staat 20 procent van de 35.000 arbeidsplaatsen op de tocht. De bestuursvoorzitter van Fiat, Paolo Fresco, bracht gisteren een bezoek aan premier Silvio Berlusconi om uitleg te geven over de situatie in zijn bedrijf. Hij zou daarmee vooruitlopen op de officiële `staat van crisis', waardoor overbodige werknemers een werkloosheidsuitkering kunnen krijgen.

CGIL, de grootste Italiaanse vakbond, verwacht dat nog deze maand ingrijpende besluiten vallen bij Fiat. Bij de 2.800 ontslagen die in juli al zijn aangekondigd zouden er nog eens 4.000 à 5.000 moeten worden opgeteld. Het automobielbedrijf kampt met een overcapaciteit van 20 tot 30 procent. Grote vraag voor de Italianen is of hun nationale trots Fiat zelfstandig kan blijven voorbestaan, of dat het bedrijf moet worden overgenomen door zijn Amerikaanse partner General Motors. GM heeft sinds maart 2000 een aandeel van 20 procent in Fiat. In het samenwerkingscontract tussen beide bedrijven zit een clausule die GM vanaf september 2003 de mogelijkheid biedt om de resterende 80 procent tegen marktprijs over te nemen. Tot nu toe liet de Amerikaanse autofabrikant in het midden of een overname ook daadwerkelijk tot de mogelijkheden behoort, maar vorige week meldde de hoogste financiële baas van GM, John Devine, dat GM klaar is om Fiat Auto over te nemen zo gauw het bedrijf te koop wordt aangeboden. ,,We weten niet wanneer er iets gaat gebeuren binnen Fiat'', zei hij afgelopen vrijdag, ,,maar wij zijn er klaar voor.''

Hoewel in september in Italië voor het eerst sinds acht maanden weer meer auto's worden verkocht dan in het jaar daarvoor, hebben de Italiaanse merken, Fiat, Alfa Romeo en Lancia, die alle deel uit maken van het Fiatconcern, daar niet van kunnen profiteren. De verkoop van de Italiaanse merken daalde met 7,5 procent, terwijl de buitenlandse producenten een stijging van 8,5 procent lieten zien. Het marktaandeel van de Italiaanse autoproducenten op de nationale markt is gedaald van 52,4 procent in 1990 tot 31,3 procent nu. Naar schatting zal Fiat in 2002 2,2 miljoen auto's verkopen, 231.000 minder dan in het topjaar 2001.

Fiat Auto is verantwoordelijk voor 42 procent van de omzet van de gehele Fiat-groep die onder meer ook actief is in verzekeringen en in de energiesector. De auto-unit is in zijn eentje verantwoordelijk voor het totale verlies van de gehele Fiat-groep.

    • Bas Mesters