`Onze aidsremmers zijn niet uit Afrika'

Het Naaldwijkse bedrijf Asklepios heeft geen aidsremmers uit Afrika teruggehaald naar Europa. Dit heeft de advocaat van de groothandelaar in medicijnen gezegd. Asklepios zou deze aidsremmers, die goedkoop worden geleverd aan Afrikaanse landen, met veel winst in Europa hebben verkocht.

Bij familiebedrijf Asklepios wordt de telefoon niet opgenomen, maar advocaat D. van der Landen van kantoor De Roos & Pen zegt dat zijn cliënt niet is betrokken bij de handel van geneesmiddelen in Afrika. ,,Asklepios heeft medicijnen gekocht in België'', aldus Van der Landen die graag zou zien dat er wordt uitgezocht hoe de medicijnen weer in Europa terecht zijn gekomen. ,,Producent GlaxoSmithKline levert aan Afrikaanse staten. Er moet worden bekeken wat er daar precies met die medicijnen gebeurd.''

De zaak kwam deze week in de publiciteit toen de Inspectie voor de Gezondheidszorg bekend maakte dat een Nederlands bedrijf illegaal hiv-remmers importeerde en doorverkocht. Het gaat om medicijnen die farmaciegigant GlaxoSmithKline aan Afrikaanse landen had geleverd. Het Amerikaanse farmaciebedrijf verkoopt de medicijnen tegen sterk gereduceerde prijzen aan aids-hulpprogramma`s. De Inspectie werd getipt door de Belgische douane.

Justitie in Den Haag bekijkt of er een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld tegen Asklepion en twee groothandelaren die de medicijnen van het bedrijf uit Naaldwijk hebben gekocht. Ook in Duitsland is een onderzoek gaande. Asklepios zou daar 30.000 doosjes met aidsremmers hebben verkocht. De Inspectie haalt de medicijnen intussen van de markt. Het gaat om zesduizend doosjes met epivir en combivir.