Ontvoerde Japanner looft Geliefde Leider

Takeshi Terakoshi ging met twee ooms vissen op de Japanse Zee. Dat was in 1963. Gisteren keerde hij eindelijk terug in Japan, met het vliegtuig uit Noord-Korea. In de sage van verdwenen Japanners is weer een nieuw hoofdstuk bijgeschreven.

De vissersboot van de destijds 13-jarige Takeshi en zijn ooms werd drijvend op zee teruggevonden met schade aan de boeg en verfresten van een ander schip op de romp. Wellicht in slecht weer overboord geslagen? Na twee jaar werden de drie dood verklaard. Toen arriveerde in 1987 een brief uit Noord-Korea van een van de ooms dat ze allemaal gezond en wel in Noord-Korea woonden.

Takeshi's moeder, Tomoe, reisde naar Noord-Korea om haar zoon te ontmoeten. Ze wilde dat hij terugkeerde en sloot zich, eenmaal terug in Japan, aan bij de groep familieleden van ontvoerde Japanners. Terakoshi zei daarop in een interview in Noord-Korea met de Japanse televisie dat zij destijds door Noord-Koreanen op zee gered waren en uit eigen vrije wil in Noord-Korea zijn blijven wonen. De ooms zijn inmiddels overleden.

Gisteren arriveerde hij op het vliegveld van Tokio, als lid van een Noord-Koreaanse vakbondsdelegatie. In het Koreaans legde hij een verklaring af: ,,Dankzij de goedertierenheid van de geliefde leider Kim Jong-il ben ik naar Japan gekomen. Er is nu een goede atmosfeer tussen Japan en Noord-Korea en ik hoop dat de twee landen werkelijk naderbij zullen komen.'' Binnen enkele dagen keert hij weer terug naar Noord-Korea.

Een vergelijkbare stugge houding bij vijf Japanners die zonder twijfel zijn ontvoerd heeft inmiddels woede gewekt bij de familieleden in Japan. Gisteren kregen ze korte videoboodschappen te zien die een Japans onderzoeksteam bij terugkeer uit Noord-Korea mee terug heeft genomen. De beelden zijn niet openbaar gemaakt, maar volgens de familieleden zijn de teksten door hogerhand ingegeven. Zo zouden ze allemaal spreken over de ,,geliefde leider'' en zeggen ze allemaal dat ze graag hun familie weer willen zien, maar spreekt niemand over terugkeer naar Japan. ,,Gehersenspoeld'', zegt de familie.

Inmiddels is meer zekerheid over de manier waarop de ontvoeringen plaats hadden. De Japanse regering zei vandaag zekerheid te hebben over de Noord-Koreaanse nationaliteit van een schip dat een jaar geleden als ongeïdentificeerde indringer in Japanse wateren in een vuurgevecht tot zinken werd gebracht.

Het schip is onlangs voor onderzoek gelicht en heeft aan de achterzijde deuren waardoor een kleine speedboot kan in- en uitvaren. Ontvoerden hebben verklaard dat ze met speedboten naar open zee werden gebracht en vervolgens overgezet op een groter schip voor transport naar Noord-Korea.

    • Hans van der Lugt