`Onthulling Lam Gods komt nabij'

De bergplaats van een in 1934 gestolen paneel van het vijftiende-eeuwse schilderij De aanbidding van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck zal vandaag aan de Gentse politie worden onthuld. Dit heeft Arsène G. aan verschillende Belgische media verzekerd. Arsène G. was deze week begonnen met mededelingen op een website over de bergplaats van het uit de Gentse Sint-Baafskathedraal verdwenen paneel De Rechtvaardige Rechters.

Via Belgische media is zijn identiteit bekend geworden. Het gaat om de 65-jarige gepensioneerde taxichauffeur Gaston De Roeck. Hij houdt zich al decennia met de zaak bezig. Zijn pseudoniem verwijst naar de wisselagent Arsène Goedertier uit Wetteren die in 1934 op zijn sterfbed verklaarde te weten waar het paneel zich bevond. Hij liet een aantal tekeningen met aanwijzingen achter. Bij de geruchtmakende kunstroof en daarna volgende afpersing van het bisdom waren waarschijnlijk geestelijken betrokken, terwijl ook politici op de hoogte waren.

,,Vanavond weet heel de wereld waar in 1934 Arsène Goedertier het paneel heeft verborgen'', zei De Roeck vandaag tegen het dagblad Het Volk. ,,En als het daar niet meer zit, dan weet ik waar het naartoe is.'' Door de bergplaats eerst aan de politie mee te delen wil hij voorkomen dat grote aantallen mensen naar de plek gaan.

De website van De Roeck was eerder deze week al gecrasht door de grote aantallen bezoekers. Intussen konden zijn aanwijzingen vanmorgen op een gelinkte site (users.pandora.be/juliensart/ dua.html) worden gevonden. Hierop staat een afbeelding van een fragment van het gestolen paneel, weggeborgen tussen planken.